Australski premijer Scott Morrison rekao je da politički čelnici njegove zemlje žele prijeći u novu fazu života s COVID-om kao da je riječ o gripi, ali će se prije toga posavjetovati sa zdravstvenim stručnjacima.

U subotu ujutro, dan nakon sastanka s vladinim ministrima i čelnicima australskih saveznih država, Morrison je rekao novinarima da su razgovarali o prelasku na “fazu D” nacionalnog plana odgovora na pandemiju, javlja HRT.

– Naše zračne luke ponovno su otvorene i međunarodni dolasci dopušteni. Trenutačno postoje izuzeća od karantene za ljude koji se vraćaju pa smo sada već djelomično u fazi D, rekao je.

– Čelnici su predložili odustajanje od uvjeta izolacije za bliske kontakte s oboljelima od COVID-a i zatražili daljnje savjete o tome od stručnog povjerenstva, dodao je.

– Pravilo vezano za izolaciju dovelo je do manjka radne snage u australskim tvrtkama, rekao je Morrison, čija se konzervativna vlada suočava s izborima u svibnju.

– Vjerujemo da smo sada prilično u fazi D, postoji nekoliko izuzetaka od toga. Faza D, zapamtite, znači živjeti s virusom kao s gripom, rekao je.

– Savezne države Zapadna Australija i Sjeverni teritorij trebale bi ukinuti mjere mjesec dana nakon istočnih država, dodao je.

Zdravstveni dužnosnici u Novom južnom Walesu, najmnogoljudnijoj državi, ovog su tjedna izrazili zabrinutost zbog porasta broja zaraženih novom podvarijantom omikrona BA.2, za koju su rekli da bi mogla udvostručiti dnevni broj slučajeva do kraja mjeseca s najnovijih oko 15.000.

Izvor: Sloboda.hr/HRT