biblija, jeruzalem, babilon, spaljen, dokaz

Arheolozi izraelskog Ministarstva antikviteta pronašli su tijekom iskopavanja u Davidovom gradu dokaz da su Babilonci spalili Jeruzalem prije više od 2.600 godina, prenosi Daily Mail.

Među brojnim artefaktima koje su iskopali iz nacionalnog parka Davidov grad, istraživači su pronašli ugljenirane ostatke kostiju, posuđa, komada drveta, riblje ljuske i sjemena grožđa.

Ovo otkriće potvrđuje scenu opisanu u Bibliji, prema kojoj su Babilonci “spalili sve kuće u Jeruzalemu”.

Paljenje Jeruzalema prvo je opisano u Knjizi proroka Jeremije (52, 12-13), gdje piše: “Petog mjeseca, desetog dana u mjesecu, to jest devetnaeste godine vladanja Nebuhadnezara, cara Babilona, u Jeruzalem je došao Nebuzaradan, zapovjednik tjelesne straže, koji je služio caru Babilona. On je spalio Gospodnji dom, carev dvor i sve kuće u Jeruzalemu. Sve velike kuće spalio je vatrom.”

“Iskopavanja su pokazala da se Jeruzalem prije paljenja prostirao van današnjih zidina”, izjavili su Ortal Chalaf i dr. Joe Uziel, vodeći znanstvenici u istraživanju.

Osim ugljeniranih ostataka hrane, arheolozi su pronašli i nekoliko desetina ćupova koji su služili za skladištenje posuđa i tekućine, sa žigovima rozeta i oznakama na drškama.

“Ovakvi žigovi potječu s kraja perioda Prvog hrama (završen oko 586. godine p.n.e) i bili su korišteni u okviru administrativnog sustava koji je razvijen pred kraj Judejske dinastije. Rozeta je, u suštini, zamjenjivala žig ‘Za kralja’”, zaključili su istraživači.

Izvor: Sloboda.hr/Dailymail.co.uk