petar malbaša, krstičević, 4. gardijska brigadaFoto: Snimka zaslona

U samo devet minuta videa, ratni reporter Petar Malbaša dokazao je nedužnost naših vojnika koje se tereti za zločin u BiH. Pogledajte…

Optužnice za ratni zločin pristigle iz, kako naš sugovornik kaže, “Republike Srpske, tvorevine nastale na ratnom zločinu”, za našeg su sugovornika posve neprihvatljive.

Riječ je o Petru Malbaši, tadašnjem ratnom reporteru HRT-a koji je s kamerom prokrstario sve veće bojišnice i koji je uistinu svjedokom tog krvavog, teškog vremena. Da je Malbaša pravi, autentični svjedok, vidljivo je iz njegovih vrijednih zapisa koji potvrđuju sve ono što ovaj ratni reporter tvrdi godinama: Hrvatski vojnik bio je čist kao suza…

Njegov poznati video zapis o ranjenom srpskom vojniku kojeg pripadnici 4. gardijske brigade u operaciji Maestral spašavaju, jedan je od mnogih dokaza o čovječnosti HV-a u ratu. Malbaša je spašenog vojnika nakon mnogo godina pronašao u BiH. Bio je u lošoj situaciji, za šankom, gotovo praznog novčanika. Gotovo, kažemo, jer je bivši srpski vojnik u novčaniku imao samo sliku generala Krstičevića čiji su mu vojnici spasili život…

Zbog ovih optužnica koje terete ne samo generala Krstičevića, nego i kompletno zapovjedništvo 4. gardijske brigade kao i pripadnike 7. varaždinske brigade “Pume”, Petar Malbaša ne može mirno zaspati:

– Kad sam sinoć vidio zadnji dnevnik na HRT-u 3, san mi nikako nije dolazio na oči. Ali sam zato izvrtio kompletnu akciju Maestral koja je izvedena uistinu – maestralno. Sjećam se da sam 09.09.1995. sa svojom kamerom bio na prvoj crti do koje sam se dovezao zapovijednim vozilom. Svjedočio sam kako 4. gardijska brigada “razbija četnike” i kako je to bio pravi obračun ratnika, bez kuća i civila u prisustvu. – kazuje Malbaša koji nikako ne može vjerovati u blagoslov Bošnjaka vezano za optužnice zbog ratnog zločina u Orašju:

– Imali smo sporazum s Bošnjacima koji su potpisali predsjednik Frano Tuđman i Alija Izetbegović u Splitu. Nakon toga, uputili smo se iz Livna u Travnik na sastanak s Bošnjacima. Bio sam prisutan prilikom sastanka Rasima Delića i Atifa Dudakovića s jedne strane i generala Blaškića i Gotovine s druge strane. Tada je dogovoreno da združenim snagama idemo u oslobađanje teritorija, a preko naših linija spojen je 5. i 7. korpus Armije BiH.. Atif Dudaković mi je u kameru rekao: “Idemo zajedno u oslobađanje prostora”! Što se sada dogodilo? Zašto mirno gledaju dizanje optužnica ljudima koji su im pomogli? Ja ih javno prozivam da istupe i daju podršku vojnicima s kojima su zajedno išli u oslobađanje! – inzistira Petar Malbaša i nastavlja:

– Mi smo, naime, došli sve do Banja Luke i uz blagoslov Europe odradili smo ratnu zadaću, ali još nešto puno važnije, a o čemu se ne govori – deblokirali smo bihaćku enklavu i na taj način spriječili genocid koji bi možda bio veći od srebreničkog. Umjesto, dakle, da hrvatski vojnik bude nagrađen, on je optužen od jedne izmišljene tvorevine. Mi, kao međunarodno priznat narod koji je oslobodio domovinu i pomagao BiH, primamo banjalučke optužnice koje potvrđuju Bošnjaci iz Orašja – naši saveznici!

Petar Malbaša dodaje i kako je 13. 09. 1995., u vremenu za koje se tvrdi da je počinjen ratni zločin, general Krstičević bio u Splitu.

– Ma, ne samo to. Pa osobno sam vidio legendarnog Andrije Matijaša Pauka kako prilikom operacije Maestral kod Šipova pješice hoda po šumarku u kojem je vidio par kućica. Tamo je otišao jer je bio u strahu da su u kućama civili koje treba zaštititi. Eto, tome sam svjedočio… Takav je bio Pauk, takav je bio Krstičević… Takav je bio hrvatski vojnik – završio je ratni snimatelj Petar Malbaša.


Izvor: Sloboda.hr/Dnevno.hr