veljko marić

Hrvatski branitelj Veljko Marić već pet godina (od ukupno 12) nevin je u srpskom zatvoru. Tamo će dočekati još jedan Božić i Novu godinu. U hrvatskom Domovinskom ratu proveo je 1510 dana.

Kad pročitate njegovu optužnicu i presudu, shvatit ćete vrlo brzo da je prije svega riječ o političkom procesu. Čovjek je osuđen od strane srpskog agresora za djelo koje je navodno počinio u Hrvatskoj, kao pripadnik Hrvatske vojske. Možete li zamisliti da Hrvatska sudi nekom od agresora zbog djela kojeg je navodno počinio u Nišu, Kragujevcu ili Beogradu? Svi bi istaknuli da je za to nadležan tamošnji sud. A Hrvatska šuti o slučaju Marić, iako odmah moramo reći da on nije jedinstven po tom pitanju. Njegova supruga Marijana i troje djece jedva preživljavaju. Lani su od Ministarstva branitelja dobili 2.500 kuna pomoći!

Kad smo telefonom razgovarali s nevino osuđenim Marićem, on nam je rekao da ne šutimo o njegovoj nepravednoj presudi. U zatvoru je i obolio, a supruga i djeca, zbog nemogućnosti, umjesto jednom mjesečno posjećuju ga svaki drugi ili treći mjesec. Kad dođu u Kazneno popravni dom u Sremsku Mitrovicu mogu s njim razgovarati – 60 minuta. I ni minutu duže. Svaki mjesec šalju mu jedan paket. Od onih koji su trebali dosad nitko nije uspio (a nije se ni trudio) da Marić nastavi služiti nezasluženu kaznu u Hrvatskoj, a kamoli da su tražili obnovu procesa. Umjesto toga iz Hrvatske, da iz Hrvatske (sic!) i dalje mu “pakiraju”.

Svi koje žele Veljku Mariću u povodu Božića i Nove godine uputiti čestitku neka mu pišu na adresu:

VELJKO MARIĆ-M.838/13
K.P.Z. SREMSKA MITROVICA
FRUŠKOGORSKA bb.
22000 SREMSKA MITROVICA
SRBIJA

Ako netko želi i financijski pomoći obitelji Marić (što je u ovom trenutku prijeko potrebno) može se javiti njegovoj supruzi Marijani Marić Lončarević na tel. 043- 448-319, mob. 091-9325-558, odnosno poslati svoju pomoć na slijedeći broj:

SWIFT PBZGHR2X: HR 69234000 93213562912
ili na adresu: Marijana Marić Lončarević: 43290 Grubišno Polje, Lončarica 8

Svaka pomoć je dobro došla!

Mladen Pavković