ivan fumić savez antifašista antifašizam branitelji savska stožer

Danas se slavi 70. godina od “oslobođenja”, tj. okupacije grada Zagreba početak pokolja i pljačke Zagrepčana. Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić tom je prigodom gostovao u središnjem Dnevniku i šokirao gledatelje svojim ekstremističkim, isključivim i rigidnim stavovima.

Smatra da su antifašističke ideje najčešće prigodničarske izjave, a da stvarni sadržaj antifašizma baš i nije ugrađen u Hrvatskoj.

“Uzmite samo udžbenike, svakodnevni život, uzmite ponašanje, srušeno je tri tisuće spomenika, preimenovane ulice, u Splitu nema nijedne ulice više vezane u Narodnooslobodilački pokret, u Zagrebu je promijenjeno 1300 ulica, dakle ako govorimo o antifašizmu, a antifašizam znači otklon od svakog totalitarizma, i lijevog i desnog, ako govorimo antifašizmu kao demokratskoj tečevini, on je značio otklon od izrabljivanja, otklon od međunacionalne mržnje, a mi u Hrvatskoj imamo nekakav stožer za obranu Vukovara koji nikog ne napada koji je usmjeren protiv ćirilice, čisti nacistički sadržaj, rekao je Fumić te dodao kako sve to govori da antifašizam u Hrvatskoj nije zaživio. Nažalost, to je činjenica. A tebalo bi da zaživi jer Hrvatska je dio Europe, a Europa i Ujedinjeni narodi zasnovane su na antifašizmu.

Komentirao je i sutrašnji nedolazak predsjednice RH na veliku svečanost u dvorani Lisinski.

“To je njena stvar, hoće li biti ili neće, očito je da gospođa predsjednica jeste govornica HDZ-a, ona dijeli hrvatski narod na dva oštra pola, na jedan demokratski i na jedan totalitaristički koji zastupa HDZ. HDZ radi isključivo u smjeru onog u kojem radi i Jobbik mađarske da stvori nanovo jedno totalitarističko društvo. A to neće proći”, zaključio je Fumić.

Izvor: Sloboda.hr/HRT