Ingrid Antičević Marinović sdp milanović bahat

U emisiji Novi dan televizije N1 novinari te televizije razgovarali su sa saborskom zastupnicom i predsjednica Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević Marinović koja se osvrnula na rad SDP-a, naglasila kako je komunikacija u politici ključna, a komentirala je i izbor Ustavnih sudaca.

Zagreba. Stanem na benzinskoj i tu se isto nađemo. Nema zastupnika koji ne komunicira s građanima. Trebali bi se ekipirati, imamo puno volontera koji vide sebe u tim profesijama, ima inetersa mladih ljudi”, rekla je Marinović na televiziji N1 te dodala da petkom se na primjer u Europskom parlamentu zastupnici nalaze s građanima.“Ja već 15 godina od kada sam saborska zastupnica razgovaram s građanima. Nije to toliko koliko bih htjela. Ja javno pozivam kad se iscrpe svi oni koji putem telefona ili preko stranke u Zadru. Na žalost, tjedno više ne mogu. Ponedjeljakom imam obveze, no gotovo svakodnevno pričam s građanima, ili putem telefona, ili na putu iz Zadra do Zagreba.” Naglasila je kako ovo nije priprema za izbore, već da ona stalno komunicirati s građanima. Istaknula je i da je kao oporba imala prilike više komunicirati s građanima.

“Drugačija je pozicija kad ste u opoziciji i kad ste na vlasti. SDP je dosta napravio. Ono što je rješeno se više ne spominje. Na primjer, sredili smo problem ostavina, medicinski potpomognutu oplodnju, nazire se kraj recesiji. Premijer jako umjereno spominje te stvari pa ne znam odakle se priča da je on bahat, istaknula je Marinović.

“Meni se sviđa tip političara kao što je naš premijer. On je drugačiji tip premijera kakvog do sad nismo imali. Morat ćemo se naučiti slušati ga. Neću idealizirati i imali smo nespretnosti, no ova vlast zaslužuje novi mandat”, objasnila je Marinović.

“Zadovoljni smo lokalnim izborima. Treba biti obzriv prema građanima. Njihovo nezadovoljstvo je pokazatelj da se neke stvari intenziviraju, treba biti ponizan prema građanima. Treba se pokazati kao vlast koja ima dušu i koja vidi nepravde. Zato je bitan kontakt s građanima”, rekla je Marinović.

Marinović se osvrnula i na činjenicu da je kao saborska zatupnica 2014. potrošila najviše od svih zastupnika, čak 232 tisuće kuna. “To su troškovi na koja me Sabor poslao kao članicu Vijeća Europa. To nije luksuz, već troškovi mojih službenih putovanja. Kao ministrica sam imala troškove koji su bili nula kula”, objasnila je Marinović.

“HDZ i SDP moraju naći konsenzus što se tiče izbora Ustavnih sudaca. I oporba ima odgovornost, no vlast je najodgovornija. Najkvalitetniji ljudi se nisu javljali jer su znali da je sve bilo unaprijed dogovoreno. Sada je to slobodno javljanje, velik je broj kandidata koji bi svi mogli biti suci”, naglasila je Marinović te dodala kako će svi biti saslušani pred Odborom te bit će tajno glasovanje.“Za odlazak na sjednicu trebat će više od 50 posto glasova iz Odbora”, rekla je.

“Više nema pokušaja politizacije sudova. To su za nas prošla vremena. No vid interne ovisnosti je sada prisutan”, objasnila je te dodala “suci koji nikad javno ne nastupaju imaju sjajne presude i dobro rade, a nisu baš omiljeni među kolegama”, rekla je Marinović te dodala kako “USUD nije sud u najužem smislu sudova.”

“Ustavni suci bi trebali bježati od politike ako vrag od tamjana”, naglasila ja Marinović.

“Dosad je HDZ imao većinu među njima. Model koji imaju Slovenci je malo dulji mandat, ali da nitko ne može biti nekoliko puta sudac. On mora biti neovisan i nikome više ne treba polagati račune”, zaključila je Marinović.