general ante gotovina pleternica

Noć uoči dana pada Vukovara u čitavoj Hrvatskoj pale se svijeće u spomen na najbolniji dan Grada heroja. General Ante Gotovina svijeću je odlučio zapaliti u Pleternici, gradu čiji su stanovnici dali ogroman obol u Domovinskom ratu.

“Postoje važni dani u životu jedne nacije i demokracije kao što je sutrašnje obilježavanje dana sjećanja na vukovarske žrtve. Tu ne smije biti politike i svi trebamo biti jedinstveni te s dostojanstvom i dužnim poštovanjem odati počast žrtvama Vukovara. Isto je tako s Danom domovinske zahvalnosti ili Danom pobjede. Moramo cijeniti ljude i žrtvu svih onih koji su dali svoje živote i svoje zdravlje, a pobjeda nam je omogućila neovisnost i slobodu. To su temelji hrvatske državnosti na kojima gradimo budućnost onakvu kakvu svi želimo”, rekao je tijekom sinoćnjeg boravka u Pleternici general Ante Gotovina, donosi 034portal.hr.

Brojnim se Pleterničanima pridružio u paljenju svijeća uoči današnjeg dana kada mnogi kreću putem Vukovara u Kolonu sjećanja.

general ante gotovina pleternica

Prokomentirao je i zbivanja unatrag nekoliko godina uoči Dana sjećanja u Vukovaru.

“I demokracija i sve ono što ide s njom je proces, nikad događaj. Bili smo svjedoci nečega u prošlosti zbog čega nismo bili sretni. Trebamo naučiti da oprostiti nečiju pogrešku nije slabost nego snaga. Samo jak čovjek može oprostiti, ne i zaboraviti. Onaj drugi, nasuprot, mora biti spreman taj oprost prihvatiti. Postoje još uvijek emocije, ali uvjeren sam da naši ljudi to shvaćaju”, rekao je Gotovina.

Na upit kako se osjeća dvije godine nakon izlaska iz haškog zatvora kratko je odgovorio: “Super sam. Sloboda je stanje duha.”