10 izborna jedinica anketa

Nakon 2, 3 i 5., u velikom je HRT-ovom istraživanju biračkih preferencija na red došla 10.  izborna jedinica.

Ako je suditi prema anketi, u ovoj izbornoj jedinici koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i cijelu Dubrovačku-neretvansku županiju, novi izbori i ne trebaju. Sve uglavnom ostaje isto kao u studenome. I u redoslijedu stranaka, i u mandatima. Manje ili veće promjene primjećuju se samo u postocima. Ali to zbog specifične D’Hondtove metode preračunavanja glasova u mandate ipak ne utječe na trenutačni rezultat.

Raspored snaga u 10. izbornoj jedinici

Konkretno, HDZ koji u 10. izbornoj jedinici koalira s Hrvatskom demokršćanskom strankom ostaje prvi. Ali u odnosu na studeni (41,50%), sad bi dobio 9,8% manje glasova (31,7%). Manje ima i drugoplasirana SDP-ova koalicija. Pala je za 7,61% – u studenom su imali 28,91%, a sad 21,3%.

10 izborna jedinica anketa

No od pada potpore HDZ-u i SDP-u neće profitirati grupacija iz Metkovića kojoj je 10. izborna jedinica baza. Most sada dobiva 2,34% manje – imali su 18,44%, a sad 16,1%.

Preostali glasovi očito su se rasuli na onu većinu koja nije ni nadomak izbornom pragu. Najbliži mu je, ali bez šanse da ga prijeđe, savez okupljen oko Živog zida (2,7%). Ni Bandićeva lista (2,3%) koju ovdje predvodi bivši SDP-ovac i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, zastupniku se ne trebaju nadati. Svi ostali su na manje od 1%.

Mandati

Na zastupnike u 10. izbornoj jedinici mogu računati samo tri političke grupacije. Najviše HDZ – 7, s tim da je jedan mandat prepustio koalicijskom partneru, demokršćaninu Dodigu, darujući mu šesto mjesto na listi.

Na istome ostaje i SDP-ov savez. Imali su četiri s listom koju je prošli put predvodio Ante Kotromanović, imat će četiri i sad kad ih vodi Boris Lalovac. Božo Petrov si je kao prvi na listi osigurao zastupničku fotelju, a sa sobom će u Sabor povesti još dvoje mostovaca. Dakle, kao i dosad bilo bi ih troje.

10 izborna jedinica anketa

Moramo napomenuti da je zbog velikog broja neodlučnih i ovdje – 21,3% te statističke pogreške koja na uzorku od 1000 ispitanika iznosi +/- 3,1%, ali i D’Hondtove metode preračunavanja glasova koja redovito ide u korist najjačega moguće da u ovoj izbornoj jedinici HDZ osvoji i osmi mandat na štetu SDP-a.

I za kraj, evo kako bi izgledao novi saziv Sabora nakon obrađene četiri izborne jedinice. Na 56 dosad popunjenih mjesta, sjedit će 28 zastupnika HDZ-a i partnera, 20 njih iz Narodne koalicije, 6 mostovaca i dva zastupnika iz Jedine opcije okupljene oko Živog zida.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: HRT