IMG_2909

Dana 31. svibnja 2014. u Galeriji “Event Ilica 107” u Zagrebu održan je Okrugli stol pod nazivom “Identitet hrvatske nacije i hrvatski nacionalizam”. Organizator okruglog stola bila je mladež Hrvatske čiste stranke prava.

Povod održavanja okruglog stola bio je dolazak skupine američkih studenata s fakulteta “Carleton College” iz Minnesote. U sklopu njihovog istraživanja pod nazivom “Europski nacionalni identitet i politika”, američki studenti obratili su se HČSP-u da im, kao stožerna nacionalistička hrvatska stranka, prezentira svoj pogledaj na koncept i identitet hrvatske nacije. Mladež HČSP-a je studentima izišla u susret i u kratkom roku organizirala održavanje subotnjeg okruglog stola.

Okrugli stol otvorio je i moderirao predsjednik Mladeži HČSP-a Frano Čirko. Na okruglom stolu sudjelovao je i prof. dr. Tomislav Sunić koji je na početku okruglog stola održao kratko predavanje na engleskom jeziku o hrvatskom nacionalnom identitetu. Dr. Sunić je također tokom kasnije rasprave imao ulogu prevoditelja.

Okrugli stol uveličali su i članovi Mješovitog zbora Kralj Zvonimir. Solist g. Velimir Hržan, uz klavijaturista je prof. Vinka Glasnovića, otpjevao je fenomenalne izvedbe triju pjesama slavnog hrvatskog pravaškog pjesnika Antuna Gustava Matoša: Pri svetom kralju, Tuga vidika i Stara pjesma.

IMG_2916

Rasprava koja je uslijedila nakon predavanja dr. Sunića bila vrlo konstruktivna, zanimljiva i poučna. Američki studenti imali su mnogo pitanja o hrvatskom nacionalnom identitetu, povijesti, kulturi i politici, na što su Mladež HČSP-a i ostali sudionici okruglog stola imali spremne odgovore.

LIKE ako si za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta!

Iz rasprave, koja se odvijala na engleskom jeziku, američki studenti izašli su vrlo fascinirani time što jedan takav mali narod kao Hrvati ima toliko snažan nacionalni identitet i veliku povijest. Ta fasciniranost najbolje se može opisati izjavom jedne prisutne američke studentice koja je nakon rasprave iskreno priznala da je jako ljubomorna na Hrvate zbog njihovog snažnog nacionalnog identiteta i slavne povijesti. Pouka je to za mnoge Hrvate koji ne drže do svog nacionalnog identiteta i obrazovanja o njemu. Blago koje nam je povjereno neprocjenjive je vrijednosti i moramo ga znati čuvati.

Autor: Sloboda.hr

[photomosaic ids=”5743,5742,5741,5740,5739,5738,5737,5744,5736″]