Foto: HRT

Saborski zastupnik koji “ne pada” na vječna političarska “skretanja” na priče iz Drugoga svjetskog rata. I ne sudjeluje u njima. Uporno, iz dana u dan, nameće teme zbog kojih se i borio i izborio za svoje mjesto u hrvatskom parlamentu. U našem Studiju 4 već dobro poznati gost Goran Aleksić opet je podijelio nove informacije koje se tiču stotina tisuća kreditnih dužnika.

Donio je dokumente koji su naputak prekršajnim sudovima kako da postupaju, a u njima piše “niz poluistina i neistina”. Kao prvo piše da su obavijesti banaka o parametrima koje su morale ugovoriti sa svojim dužnicima dio ugovora i da vrijede kao ugovor. “To je skandalozno i suprotno Zakonu o obaveznim odnosima,  ništa što dužnik nije potpisao ne vrijedi”, naglasio je Aleksić.

Zatim je skandalozno što piše da na temelju zakona iz 2012. postoji sankcija ako banka ne definira parametre, a moraju se jasno i nedvojbeno ugovoriti u samom ugovoru o kreditu, a ne samo definirati. Na kraju piše, ako su banke slale obavijesti o parametrima, da je to dio ugovora, da se smatra da su definirani ugovorima.

“To je skandalozno i, ukoliko je to pisao netko iz sudske vlasti, onda je na rubu kaznenog djela. Ali neću ništa tvrditi unaprijed, istražit ćemo taj slučaj i uskoro ćemo uputiti i prekršajnim sudovima, Visokom prekršajnom sudu i DORH-u ove dokumente koji nisu ustvari dokumenti i zatražiti da se po njima ne postupa jer su suprotni zakonima RH i napad su na vladavinu prava RH”, istaknuo je Aleksić.

Iz kuloara naslućuje da je to napisano na seminaru za suce, s naputkom da oslobađaju banke koje za to moraju biti kažnjene, zaključio je.

Izvor: Sloboda.hr/HRT