operacija-bljesak-novska-hr-100

Nizom komemorativnih skupova u zapadnoj Slavoniji obilježava se 19. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak. Središnja komemoracija održana je kod središnjeg križa Spomen-parka hrvatskih vitezova u Okučanima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u nazočnosti obitelji poginulih hrvatskih branitelja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te hrvatskoga državnog vrha, javlja HRT.

U akciji Bljesak su tijekom 31 sata 32 postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranoga hrvatskoga državnog teritorija, te uspostavile promet autocestom i željeznicom od zapada ka istoku zemlje, ali i nadzor na južnim dijelovima hrvatske granice. Tom prilikom, oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42, a ranjena 162 branitelja.

Vijenac su kod središnjeg križa Spomen-parka hrvatskih vitezova položila djeca i roditelji poginulih u Bljesku, a zajednički vijenac Republike Hrvatske položili su – predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominović. Nakon polaganja vijenaca zajedničku molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

U izjavi novinarima predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je danas 19. obljetnica, a Bljesak svijetli istim sjajem. To je prelomna akcija Hrvatske vojske i hrvatske države, gdje je na najbolji način pokazano da se Hrvatska vojska i hrvatska država ne bori iz razloga mržnje, nego iz razloga da uspostavi slobodu, samostalnost svoje države i slobodu svim građanima Hrvatske. Mislim da je to do danas ostalo kao vrijednost. Akcija Bljesak, usto što je oslobodila dio zemlje, pokazala je sposobnost Hrvatske vojske i odlučnost da oslobodi cijelu zemlju, rekao je Leko.

Premijer Milanović naglasio je kako je vojno-redarstvena akcija Bljesak bila veliki dan za Hrvatsku. Na ovo smo ponosni. Velika hvala svima koji su dali i najmanji doprinos, a onima koji su dali živote njima se, ustvari, ne možemo zahvaliti i njihovim obiteljima, kazao je.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je današnji dan – dan je kad se sjećamo pobjede u Domovinskom ratu, u obrani naše slobode, demokracije, naše države. Zahvalni smo svim braniteljima, posebno onima koji su dali svoj život, svoje zdravlje za obranu domovine.

Izvro: HRT