akademik rudolf arbitraža

“Motiv zbog kojeg je Hrvatska potpisala i ratificirala Arbitražni sporazum je samo jedan: povjerenje u nepristanost suda. To je palo. Oni sada mogu imenovati koga god hoće, to za nas više nije važno. Bi li se i jedna država upustila i dalje u postupak pred sudom koji je izgubio vjerodostojnost?” Rekao je to gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a akademik Davorin Rudolf, umirovljeni sveučilišni profesor međunarodnog javnog prava.

“Izuzetno je važno vidjeti kakvu je ulogu imao i predsjednik tog suda. Transkripti govore da je on za vrijeme jedne pauze rekao ‘dobili ste more nemojte se petljati tamo gore u kopno. Ma čekajte čas, molim vas lijepo, pa kako Europska komisija može zahtijevati da taj sud nastavi dalje djelovati”, rekao je.

Arbitražni sud želi saslušati Hrvatsku i Sloveniju

Stalni arbitražni sud želi što prije saslušati i Hrvatsku i Sloveniju u vezi s hrvatskim zahtjevom da postupak arbitraže sa Slovenijom bude odmah obustavljen, priopćio je sud sa sjedištem u Haagu. Pozvao je obje strane da u međuvremenu ne pogoršavaju situaciju.

U vezi s hrvatskim pismom od 24. srpnja u kojem Zagreb kaže kako je cijeli proces kontaminiran i traži od suda da obustavi postupak, “sud će što prije saslušati strane. Datum za to bit će određen idućih dana”, kaže se u priopćenju suda.

Skandal je izbio prošle srijede nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audiozapis koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Prema audiozapisu njihova razgovora, sud bi veći dio zaljeva dodijelio Sloveniji.

Izvor: Sloboda.hr/HRT