macelj 2015. komemoracija komunistički zločin pokolj partizani

Misnim slavljem u crkvi Muke Isusove u Maclju je u nedjelju obilježena 70. obljetnica stradanja brojnih žrtava komunističkog režima koja su se dogodila početkom lipnja 1945.

Prema nekim procjenama, a koje su navedene i u nedavno predstavljenoj monografiji „Macelj 1945“, u Macelju i okolnim šumama stradalo je oko 13 tisuća osoba. U izjavi medijima prije početka molitve Križnog puta i misnog slavlja predsjednik Udruge Macelj 1945. Stjepan Bačić naglasio je da za sve žrtve na Macelju još nitko nije odgovarao.

Po njegovim riječima, bilo je pokušaja od prije deset godina članova Udruga da se krene s procesuiranjem, ali je sve zastalo. U obranu jednog od, kako kaže Bačić, gospodina, stao je tada sam predsjednik Stjepan Mesić.

Macelj je po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište komunističkog režima u Republici Hrvatskoj. Prema podacima koji su navedeni nedavno na predstavljanju monografije „Macelj 1945“ u Maceljskim je šumama stradalo oko 13 tisuća žrtava. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo. U Macelju se nalaze i ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine. Bačić kaže kako su iskapanja stala 1992. godine nakon što su istražena 23 grobišta.

Predsjednik Udruge najavljuje kako će se oni i dalje zalagati da se istraže sva grobišta, ali da je Ured za istraživanje žrtava, koji se tim bavio, praktički ukinut pripajanjem Ministarstvu branitelja. Bačić je mišljenja da će se ovim tempom oko 950 registriranih grobišta istražiti u sljedećih četrdesetak godina.

macelj 2015. komemoracija komunistički zločin pokolj partizani

“Očito je to s nekom namjerom napravljeno da se to zaustavi. Cilj je da nestanu svi svjedoci i da se kaže ‘nećemo se baviti prošlošću’. No, mi članovi Udruge smatramo da se preko nekih dijelova naše prošlosti ne može samo tako olako preći jer se radi o ljudskim žrtvama” – izjavio je Bačić.

Na novinarsko pitanje kakvu komunikaciju imaju s Uredom za istraživanje žrtava, Bačić ističe da je jedno vrijeme, za vrijeme prijašnje vlasti, postojala dobra komunikacija, a da sada praktički komunikacije nikakve nema.

U spomen tim žrtvama, kao i svim onima stradalim kasnije na križnom putu, služena je sveta misa te ranije održana molitva Križnog puta. Misno slavlje predvodili su gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij Mile Bogović te biskupi Valentin Pozaić i Nikola Kekić. Kao izaslanik predsjednice u Macelj je stigao i Andrija Hebrang.

Zahvaljujući zalaganju članova Udruge Macelj 1945., a posebno fra Drage Brgleza, tadašnjeg župnika u Đurmancu i pokojnog predsjednika Udruge Macelj 1945. Stjepana Brajdića, preživjelog sudionika križnog puta, u spomen grobnicu u Macelju položene su kosti 1163 pogubljene osobe. Bilo je to 22. listopada 2005. godine, a svečani pokop predvodio je tada kardinal Josip Bozanić. (Hina)