Vojna povijest obiluje različitim zanimljivim vrstama oružja i vozila. Neka od njih su jako poznata, dok su neka pala u zaborav – štoviše, mnogi ni ne znaju da postoje.

Business Insider sastavio je popis sedam najzanimljivijih vojnih oružja za koje vjerojatno nikad niste čuli:

1. Šišmišja bomba

čudna vojna oružja šišmišja bomba

Naziv vam zvuči neobično? Zapravo je vrlo logičan – ovo je doslovno bomba u kojoj se nalazilo 40 šišmiša, od kojih bi svaki bio naoružan malom vremenskom napalm-bombom. Dok bi bombe lagano padale nošene padobranima, šišmiši bi izlijetali i eksplodirali, oštećujući tako objekte koje su odabrali za dom.

Ovo opako oružje razvili su Amerikanci za borbu protiv Japanaca u Drugom svjetskom ratu.

2. Protutenkovski psi

čudna vojna oružja protutenkovski psi

Sovjeti su u borbi protiv nacista tijekom istog rata koristili pse s eksplozivom koje su uvježbali da trče pod njemačke tenkove. Prema sovjetskoj propagandi na ovaj je način razoreno oko 300 tenkova, a program je zaustavljen 1996. godine.

3. Podmorski nosači aviona

čudna vojna oružja podmorski nosač aviona

Japanska je mornarica na vrhuncu Drugog svjetskog rata naručila seriju podmornica koje su bile dovoljno velike za nošenje tri zrakoplova Aichi M6A Seiran. Podmornice bi izronile i vratile se nazad pod vodu nakon polijetanja aviona, a bile su opremljene i torpedima. Napravljeno ih je tri.

4. Nuklearna artiljerija

čudna vojna oružja nuklearna artiljerija

Tijekom Hladnog rata razvila se ideja za “taktičko” nuklearno oružje manje razorne moći. Ove male nuklearke bile bi lansirane s tla na mete na bojnom polju.

5. Sovjetski ekranoplan

čudna vojna oružja sovjetski ekranoplan

Ova sovjetska letjelica kretala se samo 4 metra iznad tla ili vode i trebala je postati revolucionarno transportno vozilo, veće od bilo kojeg zrakoplova i brže od bilo kojeg broda. Međutim, nikad nije ušla u širu proizvodnju niti je bila upotrijebljena u borbi.

6. Torpedo Kaiten

čudna vojna oružja torpedo kaiten

Japanska mornarica izrađivala je ovo oružje od 1944. do 1945. godine. Ovim torpedima upravljali su ljudi na samoubilačkim misijama pred kraj rata. Torpeda bi bila ispaljena iz podmornica, a piloti bi ih usmjeravali po potrebi kako bi neprijatelju zadali što veću štetu.

7. Golubima navođeni projektili

čudna vojna oružja golubovima navođeni projektili

Ovo oružje razvio je poznati biheviorist B.F. Skinner, no na kraju je otkazan zbog nepraktičnosti. Projektil je bio opremljen lećama koje su projicirale sliku mete na unutarnji ekran. Golubi su kljucali metu na ekranu te time ispravljali smjer projektila.

Izvor: Bussines Insider/Večernji