mile budak

Na današnji dan 1945. ubijen je Mile Budak, hrvatski književnik i ministar u vladi NDH. Mile Budak vršio je za vrijeme NDH službu ministra bogoštovlja i nastave, a zatim i ministar vanjskih poslova. Na kraju Drugog svjetskog rata Budaka su uhitili Britanci u Austriji, a zatim su ga izručili jugoslavenskim vlastima.

Mile Budak je jedan od najboljih prozaika hrvatske književnosti 20. stoljeća, a napisao je 16 djela u 25 svezaka. Njegov najznačajniji roman je „Ognjište“.

Još za vrijeme prve Jugoslavije postaje vođa HSP-a i surađuje s Vladkom Mačekom. Biva proganjan i zatvaran, a 1932. nakon niza atentata velikosrba na hrvatske intelektualce u centru Zagreba je bio pretučen gotovo do smrti. To su učinili Šaban Šaćirović, Adem Sarajlija i Vojo Karakanović. Jedva preživjevši, Budak bježi u emigraciju gdje se pridružuje ustaškom pokretu.

1939. vraća se u Hrvatsku gdje je ponovno zatvoren 1940. Te godine velikosrbi mu ubijaju ženu Ivku u Zagrebu.

Ubijen je na današnji dan 1945. zajedno za ostalim pogubljenima bačen u neku od bezbrojnih jama podsljemenskog područja u koje su partizani bacali ljude koje su ubili sa ili bez suda.

Grozdana Budak – kriva jer je bila dijete Mile Budaka

Nakon monstruoznog silovanja i jezivog mučenja na strahotan je način ubijena gimnazijalka Grozdana Budak, kći Mile Budaka, i to pod Sljemenom, u Gračanima u gradu Zagrebu. Više pročitajte ovdje.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr
Foto: Wikipedija