zdravstvo zdravstvena zaštita

Na konferenciji za novinare na temu “Zašto Vlada mora odbaciti zakone ministra Siniše Varge”, čule su se žestoke kritike na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te na Konačni nacrt prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske optužila je ministra zdravlja Sinišu Vargu za prevaru. “Odluka o ova dva zakona je davno donesena, socijalni partneri su samo fikus”, tvrdi Avberšek.

“22 milijarde kuna koje izdvajamo za zdravstvo su naš novac, a novim prijedlozima se taj novac namjerava “oplođivati”. Vidimo iz primjera s mirovinskim fondovima kako se novac oplođuje, oni će oploditi samo svoje obitelji i svoje džepove! Zakone podržavaju liječnici koncesionari i Udruga poslodavaca, i sasvim je jasno da to rade da ne izgube svoju zlatnu koku!”, izjavila je Avberšek.

HZZO novim zakonom, tvrdi ona, treba postati pravna osoba odvojena od Vlade, sa svojim direktorom (a ne ravnateljem, kao dosad) i Upravnim vijećem, i time Ministarstvo zrdravlja više ne nadgleda rad HZZO-a, već će to raditi farmaceutske tvrtke. To vodi amerikanizaciji zdravstva, upozorava.

Mario Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata optužuje da je reforma pripremljena u tajnosti i pita se zašto su autori tajna. “Ovo je tajkunizacija i amerikanizacija zdravstva! Liječnici će postati trgovci, a mi kupci. Ako imaš novca, plati, ako nemaš, umri.” 3 milijuna ljudi bi, kaže, ovakvim zakonima mogli ostati bez zdravstvene zaštite kad ih zadesi bolest.

zdravstvo zdravstvena zaštita

Dr. Dražen Gorjanski, autor knjige “Reforma zdravstva – priručnik za neznalice, političare i ministre”, upozorio je da ovakav način mijenjanja zdravstvenog sustava nije u interesu pacijenata i velikog broja liječnika, već pogoduje samo malom broju ljudi, koji će se moći obogatiti.

“Brisanje granice između javnog i privatnog zdravstva, kao što su to pokazali primjeri drugih zemalja, uvijek završi siromašenjem javnog zdravstva. Već sada je, kaže, u Hrvatskoj manjak liječnika. Ako u javnim zdravstvenim ustanovama bude omogućeno otvaranje privatnih praksi, one će samo “pokupiti” liječnike, i manjak će biti još izraženiji.” Cijeli sustav nazvao je rent-a-car zdravstvom jer ćemo sve trebamo u zdravstvu kupovati od vanjskih suradnika, po većoj cijeni nego da imamo vlastiti sustav.

Nataša Škaričić, novinarka koja prati zdravstvo, upozorava da su prijedlozi napisani kaotično i dvosmisleno. “Zakone treba odbaciti, kaže, i započeti sasvim novu javnu raspravu. Uvođenjem trgovačkih društava i direktora u sustav zdravstva želi se smanjiti deficit, jer Vlada ne zna drukčije sanirati dugove.”

Osvrnula se na pokušaj uvođenja laboratorijskih usluga u Konzumove trgovine. Smatra da je simptomatično da se to dogodilo baš sad, i smatra skandaloznim da nakon što je to inspekcija zabranila da ministar Varga izjavljuje da će se nekako dogvoriti s Todorićem.

Izvor: HRT