20. srpnja 1990

Na današnji dan, 25. srpnja 1990., promijenjen je naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska.

Time je nakon 45 godina komunističke strahovlade i formalno-pravno izbrisana iz imena riječ koja je označavala taj ideološki isključiv sustav vladavine u obliku diktature jedne partije.

Komunistička partija je sustavno zatirala ljudska prava, progonila i ubijala sve protivnike tog zloglasnog sustava.

Pregled nazivlja Hrvatske kroz doba komunističkog terora

Nakon revolucionarnog terora koji je Komunistička partija počela provoditi 1944. – na simbolički način se taj teror prepoznaje u pokolju na otoku Daksi nakon ulaska partizana u Dubrovnik – zavedena je u Hrvatskoj dugotrajna tzv. “diktatura proletarijata“. Bio je to totalitarni režim jednak ili još gori po ubojstvima onima u drugim europskim komunističkim zemljama. Taj revolucionarni teror bio je jasno istican svojim znakovljem u svemu, a osobito u imenu naše domovine.

Komunisti su obećali hrvatskom i drugim pokorenim narodima da će poslije rata imati svoje države u federativnoj Jugoslaviji. No, umjesto bilo kakvog oblika demokracije, nametnuta je diktatura uske partijske grupe s Josipom Brozom Titom na čelu.

Naša domovina je u tom mračnom periodu od 1945. – 1990. nekoliko puta mijenjala svoje službeno ime.

Povijesni slijed imena naše domovine Hrvatske u doba komunizma:

Federalna Država Hrvatska – ime je proglašeno 8. i 9. svibnja 1944. Bio je to naziv koji je Narodnooslobodilački pokret pod vodstvom komunista dao u Topuskom na Trećem zasjedanju ZAVNOH-a.

ZAVNOH je u to vrijeme držao vlast samo na malom dijelu teritorija Hrvatske , još u okviru Nezavisne Države Hrvatske.

Narodna Republika Hrvatska – novo ime proglasilo je Predsjedništvo Narodnog sabora Hrvatske Zakonom o imenu Narodne Republike Hrvatske, 26. veljače 1946.

Socijalistička Republika Hrvatska – novo ime proglašeno Ustavom SFRJ od 7. travnja 1963.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr
Foto: Snimka zaslona (Youtube)