kiša prvi maj prvi svibnja vrijeme

Na Jadranu i u krajevima uz Jadran promjenljivo do pretežno oblačno mjestimice s kišom ili pljuskovima s grmljavinom, češće u drugom dijelu dana, stoji u prognozi za ponedjeljak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Na sjevernom Jadranu moguće su i obilnije oborine. Drugdje u početku djelomice sunčano, a uz sve više oblaka mjestimična kiša moguća je uglavnom potkraj dana i u noći na utorak.

Vjetar slab do umjeren, u gorju na udare i jak jugozapadni, a na Jadranu će puhati umjereno i jako, mjestimice i vrlo jako jugo. Najviša temperatura između 19 i 24 stupnjeva Celzijusa, malo niža na sjevernom Jadranu i u gorju.

Što nas čeka?

U utorak oblačnije, vjetrovito i hladnije. Bit će uglavnom oblačno, tek prema kraju dana moglo bi se lagano razvedriti. Povremeno je moguća kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjeren i pojačan sjeverni vjetar pa će biti dosta hladno uz temperaturu većinom od 12 do 17 Celzijevih stupnjeva, piše Crometeo.

Zatim nas čekaju dva većinom suha i stabilna dana. Srijeda i četvrtak. Prevladavat će sunčano i danju opet osjetno toplije. Jutra će biti hladna, osobito u srijedu, ali nadajmo se da neće biti mraza iako za njega postoji mala mogućnost u nekim kotlinama. Danju uz puno sunca temperatura u srijedu ide do 20, a u četvrtak ponovno preko 20 Celzijevih stupnjeva. U četvrtak će opet zapuhati jugozapadni vjetar uz nešto lošiju biometeorološku situaciju. Čak su u četvrtak već ponegdje mogući kraći pljuskovi, osobito u Gorskom kotaru i Lici.

More

Umjereno do znatno oblačno bit će tijekom utorka, povremeno uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će biti kiše, lokalno i pljuskova s grmljavinom, više u prvom dijelu dana. Navečer u većini predjela postupan prestanak oborina. Još u početku puhat će jugo i jugozapadnjak, danju će slabiti i prestati, a prvo će na sjevernom Jadranu zapuhati bura koja će se navečer širiti i na veći dio Dalmacije. Bura će navečer podno Velebita biti olujna. Minimalne temperature zraka od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 14 do 19°C.

U srijedu u Dalmaciji pretežno, na sjevernom Jadranu djelomično sunčano. U većini predjela suho, samo je kasno navečer u Istri ponegdje moguća slaba kiša. Ujutro umjerena, ponegdje i jaka bura, slabit će danju i okretati na slab, na moru i umjeren vjetar zapadnih smjerova, ili na sjeverozapadnjak. Minimalne temperature zraka od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 14 do 19°C.

U petak kiša i pad temperature

U petak, na Praznik rada, se u cijeloj zemlji očekuje kiša i pad temperature, Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a u na kopnu će temperatura pasti na 12 stupnjeva, dok će na moru biti oko 17 stupnjeva. (Hina)