vrijeme prvi maj danas sutra

Prognozirati vrijeme za dulje razdoblje u ovo doba godine, kada mu je glavna karakteristika promjenjivost, prilično je nezahvalno. Ipak, prognostičari najavljuju da će nakon prilično nestabilnog vikenda i početka sljedećeg tjedna, tijekom kojih će biti i sunca i oblaka, pa i mjestimične kiše, od utorka krenuti stabilizacija koja bi Slavoniji mogla donijeti prave ljetne temperature.

U petak će u prvom dijelu dana biti većinom djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom i uglavnom suho. Oblačnije će biti u Istri i na Kvarneru, gdje mjestimice može pasti malo kiše. Tijekom poslijepodneva će se jače naoblačiti pa je posvuda moguća prolazna kiša ili mjestimični lokalni pljusak, više krajem dana i u noći na subotu. Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru mogući su obilniji lokalni pljuskovi. Bit će vjetrovito. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 6 do 10, a na Jadranu od 11 do 15°C. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 16 do 21, u Slavoniji do 24°C.

U subotu prijepodne bit će pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu ili lokalne pljuskove. Tijekom poslijepodneva oborine će biti sve rjeđe, a mjestimice će se djelomično razvedravati. U unutrašnjosti će puhati slab i umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu slabo i umjereno jugo. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 11 do 15, a na Jadranu od 14 do 18°C. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 16 do 21°C.

U nedjelju prijepodne bit će pretežno oblačno, a postoji mala mogućnost i za mjestimičnu slabu kišu ili poneki lokalni pljusak. Tijekom dana očekuje se djelomično razvedravanje pa će biti duljih sunčanih razdoblja. Najviše oblaka zadržat će se na sjevernom Jadranu i u gorskoj unutrašnjosti. U unutrašnjosti će puhati slab južni vjetar, a na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 10 do 13, a na Jadranu od 15 do 20°C. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 18 do 23°C.

Prema trenutnim prognostičkim materijalima, početak sljedećeg tjedna i dalje će biti promjenjiv, a postupna stabilizacija očekuje se od utorka. Stabilizacijom vremena očekuje se porast temperature koja se mjestimice u Slavoniji može približiti 30°C.

Visoke temperature koje modeli predviđaju za sredinu sljedećeg tjedna u Slavoniji ipak treba uzeti s rezervom. Točnost prognostičkih modela opada s vremenskim razdobljem, osobito u ovo doba godine, kojem je glavna odlika promjenjivost, pa se teško prognozira i na kraće staze.

Izvor: tportal