partizani vrgorac vrgorčani

Ona nikoga ne optužuje. Ne upire prstom i ne proziva. Niti jednom tijekom dvosatnoga razgovora nije povisila ton, niti se u njezinu glasu osjetila gorčina, baš kao što joj se ni u očima nije pojavila mržnja. Tek je jednom, ali samo na trenutak, na djelić sekunde, hineći da ju je vjetar ošinuo, pustila suzu. Došlo joj je teško, novinar je pitao i više nego što je smio, zakopao je preduboko i pogodio točno u njegovo srce – jer lako je za njezino, njezino je otvrdnulo poput mramora – točno na ono isto mjesto gdje su ga pogodili i 15. lipnja 1942. godine.

O vrgoračkim žrtvama u Jugoslaviji se šutjelo. Kao što se i inače šutjelo o svim ratnim i poratnim žrtvama stradalim od partizanske ruke, noža ili puške. Čudno je, međutim, što se o vrgoračkim žrtvama nastavilo šutjeti i nakon uspostave hrvatske države.

Diljem zemlje je teško bilo iti koraknuti a da se ne upadne u kakvu crvljivu jamu punu ljudskih kostiju, počeli su se otvarati i najmučniji dosjei, a svijest podešavati na frekvenciju koja kaže da su i antifašisti mogli činiti zločine i da onaj šapat u šumama Žumberka i jauk s otočića ispred Dubrovnika nisu bili tek neodesničarski umišljaji, no o vrgoračkim žrtvama, o ženama i muškarcima koje su, ničim izazvani, pobili oslobodioci, jedva da se koja riječ prozborila.

Na cesti s dvoje djece

Zorica Majstrović živi je svjedok vremena u kojemu je bilo sasvim normalno da vam uniformirana osoba upadne u stan i da, ovisno kakve ste sreće, ubije vas ili nekog od vama bližnjih. Zorica Majstrović spada u skupinu nesretnih. Nju su, naime, poštedjeli. Ubili su joj supruga i ostavili je na cesti s dvoje male djece. Ostavili su je da živi i da nam 71 godinu kasnije, na balkonu stana u splitskim Plokitama, prepriča kako je u Vrgorcu, u jednome danu, ubijeno 33 žena i muškaraca. Izvučeni su iz svojih stanova i bez riječi pojašnjenja strijeljani. Jedan po jedan. Metak u cijev, repetiraj, naciljaj, opali. Metak u cijev, repetiraj, naciljaj, opali. Pa tako 33 puta, za 33 rupe u prsima, za 33 trupla u vrgoračkoj crvljivoj jami o kojoj se tek zadnjih godina počelo naglas govoriti.

>>> KOMUNISTIČKE TVORNICE SMRTI: Prije krvavih pokolja ljudima su stavljali konjske potkove, a nad slikama svetaca vršili nuždu

– Otac mi je bio radićevac, predsjednik HSS-a za Bugojno i u staroj Jugoslaviji nepoželjan čovjek, ali moj suprug i ja nikad nismo bili politični. Vojmir je bio činovnik u poreznoj upravi, pa kako bi on dobio premještaj, tako sam i ja s njime išla. On Makaranin, a ja Bugojanka, on Dalmatinac, a ja Bosanka, on bi šugoman, a ja ručnik, on maslinovo, a ja sojino ulje. Dva svijeta su to bila, a opet, voljeli smo se, jako…

– zbori baka, prabaka i šukunbaka Zorica i sve mjerka kolegu Todorića. – Što je ovo, došla dva novinara da me unakrsno ispituju – smije se naša domaćica, pa se pravi da ne zna da do kraja mora ispričati svoju priču. Tog 15. lipnja 1942. godine dvojica su joj se s puškama na vratima pojavila. Partizani, kažu. Narodna vlast. Došli po Vojmira. “Ajde, Vojmire, nećemo ti ništa”, bilo je sve što su rekli.

– Pun je zatvor uglednih Vrgorčana bio. Sve nevin do nevinoga. Običan svijet koji, baš poput mog Vojmira, nikad uniformu nije odjenuo. Jesu, bili su viđeni ljudi, ali nikakve veze s okupatorima nisu imali. Kad sam ga posjetila, Vojmir mi je rekao da spremim djecu i da ćemo, čim ga puste, preko Biokova pobjeći -D prisjeća se Zorica. Bio je to njihov posljednji susret. Sljedeći put, a bilo je to iste večeri, Zorica je vidjela tek Vojmirov leš. U crvljivoj jami s još 32 Vrgorčana.

– Na groblju su ih strijeljali. Prvi me stražar nije pustio da ih vidim, a drugi mi je, evo, kao da ga sada čujem, rekao: “Gledaj, ali ne plači.” Sutradan sam sa suprugom ubijenog profesora Albina Valdagnija, našeg prijatelja koji je u trenucima prije smaknuća potpuno osijedio, došla na isto mjesto, ali tamo više nije bilo nikoga, partizani su bili otišli, a leševe su pobacali u jednu grobnicu. Vojmira sam jedva našla. Na prsima mu je bila rana velika kao tanjurić od bijele kave.

>>> Partizanski pogon za silovanje djevojčica u Zagrebu: Mlade partizanke ženama rezale dojke, nabijale ih na kolac i mrcvarile do smrti

Tijelo mu je bilo pri samome dnu, svojim sam rukama druge leševe prebirala da bih do njega došla, izvadila ga i kao čovjeka sahranila. Nisam mogla podnijeti pomisao da ne znam gdje mu je grob i da nemam gdje zapaliti svijeću – vraća se Zorica u ratnu ‘42. i stišće zube. Kada je zapucalo, evo se – jaka je Bugojanka, ne lomi se ta lako – opet smije, mislila je da to susjed Rade pali kamion. Eto koliko je politična bila. Ni za rat nije marila. A kad su partizani prvi put oslobodili Vrgorac, ni na kraj pameti joj nije bilo da će Titovi vojnici obilaziti stanove.

– Ubijali su, ali nisu krali. Krali su poslije, ali to vas, pretpostavljam, ne zanima. A ne zanimaju ni mene ubojice. Nisam vas primila da bih se osvećivala, da bih ubojice tražila, nego da bi se istina saznala. Jer, bilo je ovako kako vam kazujem i nikako drukčije. Neka se zna da su nevini ljudi pobijeni, da je među njima bila i jedna žena koju su ubili samo zato jer joj muža nisu našli kod kuće, a da je jedna šnajderica, petero djece je imala, strijeljana samo zato što je šivala za jednu ustašku familiju. I još nešto neka se zna. Žive su ih svezali žicom, pa su, dok su se trzali, jedan drugoga kidali. To me godinama progonilo – mučno će Zorica.

A te godine, poslije zločina o kojemu su Vrgorčani morali pola stoljeća šutjeti, bile su, ima li lakše riječi, strašne. Zorica je, bez suca i porote, proglašena narodnim neprijateljem. S djecom se preselila u Makarsku i trpjela poniženja. Ali glavu nije saginjala. Niti je leđa savijala.

– U čovjeku koji je u nevolji rodi se neka energija. Možeš ga gaziti, ali ga nećeš zgaziti. Gadno je bilo, ni na Božić nismo imali što za jesti, ali nisam se dala, odricala sam se i djecu učila skromnosti i poštenju. I čini mi se da nisam pogriješila. Što vi mislite? – pita Zorica, a odgovor, kako i ne bi sa svojih 99 godina, zna bolje od ikoga.

Prvoborac Ivan

Na muževu penziju čekala je dvije godine. A kad ju je konačno dobila, kad je valjda stota molba urodila plodom, bila je to neslužbena potvrda da je u ime naroda ubijen nevin čovjek.

– Nemojte se ljutiti, krade mi se pamet, ali bio je jedan prvoborac Ivan, kojemu sam prezime zaboravila, koji mi je pomagao pisati molbe. A sve uzalud, tri su se šefa u unutrašnjem odsjeku promijenila, a moj je slučaj stajao. Svaki put sam sa suzama izlazila vani. A onda sam sama sastavila molbu i napisala da i moja djeca imaju pravo na koricu kruha. I tada sam dobila penziju – kaže Zorica. Zorica Majstrović danas živi na relaciji Stockholm – Split – Bugojno.

Kćerka joj je u Bosni, a sin u Švedskoj. U Split svrati kod unuka.

– Kad su mi odveli Vojmira, za mene se svijet promijenio. Od toga dana na ljude gledam drugim očima, s velikim nepovjerenjem. Djeci to smeta, ali ja se promijeniti ne mogu. A sad, gospodin novinar, sve ovo fino izbrišite.

– Zašto? – Što će vam ovo, još će se tko na mene naljutiti. Ne treba mi da me netko u stotoj godini mrzi.

Izvor: Slobodna Dalmacija