zoran vakula

I najnovije prognoze potvrđuju prošlodnevne najave novih obilnijih oborina, i kiše i snijega, ponegdje već danas, te posebice sutra i u petak! A osim snježnog pokrivača, nevolje u prometu nekima će prouzročiti i vjetar, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Kiša, snijeg…

Već jučer je mjestimice bilo obilnije oborine, primjerice u Ćilipima, gdje je motritelj jutros izmjerio 34 litre kiše po četvornome metru u posljednja 24 sata, a u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj bilo je snijega, pri čemu se snježni pokrivač ponegdje povećao i za desetak centimetara, kao primjerice u Gospiću, gdje ga je jutros 32 cm, i Begovom Razdolju, gdje ga ima više nego na Zavižanu, čak 109 cm.

Pozor – četvrtak, petak!

Još obilnije oborine bit će danas, te osobito tijekom četvrtka i petka, kada će u većini mjesta gorske Hrvatske, ponajprije Gorskoga kotara i sjeverne Like, vrlo vjerojatno pasti i više od 50 cm novog snijega. Deblji snježni pokrivač stvarat će se i gotovo diljem središnje Hrvatske, pa će se već možda u četvrtak navečer te gotovo sigurno u petak ujutro u mnogim mjestima mjeriti i više od 15 cm, u petak ujutro i više od 25cm, a u subotu ujutro vjerojatno većinom više od 35 cm.

Najmanja vjerojatnost snijega je u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju, gdje bi snijeg čak mjestimice mogao i sasvim izostati, kao i u nizinama unutrašnjosti Dalmacije, dok će ga na njezinim višim nadmorskim visinama vrlo vjerojatno biti.

Vjetrovito!

Već danas je na Jadranu prilično vjetrovito, a sutra će još i više! Na sjevernom dijelu puhat će jaka i olujna, ponegdje i orkanska bura, koja će snježne pahulje donositi i do otoka, a na južnom dijelu podjednako jak istočnjak i jugo. U petak će biti malo povoljnije, ali i dalje uz često jak vjetar.

I u unutrašnjosti će sutra i u petak biti jakog, mjestimice na udare i olujnog vjetra koji će osobito u gorju stvarati i snježne zapuhe.

MeteoAlarm!

Podrobnija upozorenja na opasne vremenske pojave prognostičara DHMZ-a za sutra već postoje na stranicama MeteoAlarm sustava, a poslije ponoći pojavit će se i za petak.

Od nedjelje stabilnije, ali hladnije

Do subote se temperatura zraka neće odviše mijenjati, i bit će slične današnjim vrijednostima, a tijekom vikenda, uz manje oblačne noći najniža će se temperatura u većini krajeva unutrašnjosti spuštati na oko -5°C, početkom sljedećega tjedna u mnogim mjestima vjerojatno i ispod -10°C, osobito u gorju. I na Jadranu će biti minusa, već tijekom vikenda na sjevernom dijelu, a zatim i ponegdje na dalmatinskoj obali…

Uostalom, veljača je…