biračko mjesto

Na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u četvrtak popodne objavljena su biračka mjesta, na kojima će se na parlamentarnim izborima, 8. studenoga glasovati u Hrvatskoj.

Po izbornim jedinicama, za svako je biračko mjesto naveden naziv, lokacija i adresa. Primjerice, u I. Izbornoj jedinici, biračko mjesto broj 1 Andrija Medulić nalazi se u Prvoj ekonomskoj školi u Medulićevoj 33.  Svoje biračko mjesto možete doznati OVDJE.

Objavljena su sva redovita biračka mjesta, posebna se još formiraju, a taj će posao biti završen početkom idućega tjedna, rekla je članica DIP-a Janja Horvat Drobnjak.

Posebna mjesta, pojašnjava, ovise o broju privremeno upisanih birača, a kako je rok za upis zaključen tek kasno u srijedu treba vremena da se sve posloži.

Potpuno precizan broj biračkih mjesta znat će se u petak, kažu u DIP-u.

Na svakom biračkom mjestu trebalo bi biti oko tisuću i pol birača kako bi se lakše i brže obradili izborni podatci s obzirom na preferencijalne glasove i složeniji način vođenja zapisnika o glasovanju.

DIP je već ranije objavio 114 mjesta za glasovanje u inozemstvu, odnosno u 48 država na kojima će glasovati ‘dijaspora’ odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, te oni s prebivalištem koji se na izborni dan zateknu izvan hrvatskih granica.

Biračko pravo će se moći ostvariti i u kampu u Opatovcu

Građani angažirani na prihvatu migranata, njih više od 500, moći će na dan parlamentarnih izbora, 8. studenog iskoristiti svoje biračko pravo, bilo u kampu u Opatovcu ili u Slavonskom Brodu, doznaje se u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Ostane li kamp u Opatovcu otvoren do 8. studenog, za te će se birače otvoriti posebno biračko mjesto baš u Opatovcu. Ako se pak kamp zatvori i otvori zimski prihvatni centar u Brodu, glasovat će na posebnom biračkom mjestu koje i inače postoji u tom gradu.

Kontaktirali smo sve ustanove čiji su ljudi angažirani na prihvatu migranata, od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Hrvatske vojske do Hrvatskoga crvenog križa (HCK) i udruge liječnika, dostavili su nam njihove popise, ljudima su izdane žute, dakle potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, kaže članica DIP-a Janja Horvat Drobnjak i precizira kako se radi o više od 500 osoba.

Sa žutom potvrdom ti će birači moći glasovati u Opatovcu, Slavonskom Brodu, ali i u mjestu prebivališta, ako se na izborni dan vrate kući, pojašnjava Horvat Drobnjak.

Dakle, sve osobe, birači koje preko institucija i organizacija rade sa migrantima sistemski su pokriveni, napominje članica DIP-a. (Hina)