Dopisnik vojvođanskog tjednika „Hrvatska riječ“ i aktivist hrvatske zajednice Ivan Andrašić u šokačkom mjestu Sonta, u Vojvodini, bio je žrtva teških optužbi i uvreda na nacionalnoj osnovi u beogradskom dvotjedniku „Tabloid“, objavio je u petak list na hrvatskom jeziku.

U tekstu pod naslovom „Više se ne okreće“, posvećenog navodnim korupcijskim i medijskim aferama u općini Apatin, autor je u „Tabloidu“ naveo kako je Andrašić „deklarirani ustaša“, da „radi protiv Srbije“, kao i da je „ljubavnik“ jedne ženske osobe iz tih afera.

Ivan Adrašić je za „Hrvatsku riječ“ izjavio kako su ga navodi iz spornog testa duboko potresli i da je kao srčani bolesnik morao potražiti liječničku pomoć.

“Ovaj napis uistinu me je uzdrmao, kako emotivno, tako i zdravstveno. Pa zar nitko ne razmišlja da ovakvim kvalifikacijama, bez obzira što su neutemeljene, može razoriti nekoliko brakova. Zar ne razmišljaju kako izrečene kvalifikacije na nacionalnoj osnovi, s obzirom na to u kakvom okruženju živim, mogu izazvati teške posljedice po mene i moju obitelj?“, izjavio je među ostalim Andrašić.

On se tim povodom obratio predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća, generalnom konzulu Generalnog konzulata u RH u Subotici i predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu.

“Sa zabrinutošću smo primili i ovaj užasavajući napad na jednu javnu i angažiranu osobu iz hrvatske zajednice iz Sonte. Monstruozne optužbe da je Ivan Andrašić ‘deklarirani ustaša’ koji ‘radi protiv Srbije’ spadaju u klasične primjere najgorih sadržaja u govoru mržnje, koji bi se morao po slovu zakona sankcionirati, što se nije dogodilo“, prokomentirao je Žigmanov.

Dodao je da je ovaj slučaj „samo dokaz našega stajališta da se napadi na pripadnike hrvatske zajednice u Vojvodini događaju u kontinuitetu i da iste ne prati nikakva reakcija ni mjesnih vlasti niti pak mjerodavnih pravosudnih tijela. Ispada, kao da je tako što legitimno. I to je ono što Hrvate u Vojvodini još više brine. Poruka je očito jasna – spram Hrvata se mogu iznositi uvrede najgore vrste, pri čemu oni koji ih nanose neće ni na koji način odgovarati!“.

Na uvrede na račun Ivana Adrašića reagirao je i dužnosnik oporbene strane „Dosta je bilo“ u Apatinu Dejan Bačić, koji je istaknuo da građani ne smiju ostati nijemi na vrijeđanje sugrađanina.

“Zbog toga oštro osuđujem ovakav vid napada koji za cilj ima omalovažavanje čovjeka koji se samo zalaže za očuvanje kulturne baštine hrvatske nacionalne manjine, osobito njezine šokačke grane“, zaključio je Bačić.

Izvor: Sloboda.hr/Hina