arsen delić županijski sud zenica ubio dvoje hrvata

Županijski sud u Zenici oslobodio je Arnesa Delića iz Vareša optužbe da je u travnju 2014. godine ubio i opljačkao starce Nikolu Crepulju i Maricu Kristić iako je on taj zločin priznao neposredno nakon uhićenja, a na tu su sudsku odluku oštro reagirali iz franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci uz ocjenu kako je ovime načinjena teška nepravda.

Ubijeni starci među rijetkim Hrvatima koji su nastavili živjeti na području općine Kakanj

Kako su u ponedjeljak prenijeli lokalni mediji u BiH, zenički sud je Delića (22) pustio na slobodu s obrazloženjem kako tužiteljstvo nije ponudilo dovoljno materijalnih dokaza koji bi nedvojbeno potvrdili da je on počinio ubojstva i pljačku Crepulje (74) i Kristić (79).

Ubijeni starci bili su među rijetkim Hrvatima koji su nakon rata nastavili živjeti na području općine Kakanj odakle je hrvatsko stanovništvo uglavnom prognano.

‘Prakticiramo nacističko-fašistički mentalitet po kojem hendikepirani i slabi i ne trebaju živjeti’

Povodom oslobađajuće presude Deliću na mrežnim stranicama sutješkog samostana oglasio se fra Stjepan Duvnjak, kustos samostanskog muzeja koji je ocijenio kako je to dokaz da su slabi i nemoćni potpuno nezaštićeni u bosanskohercegovačkom društvu.

“Živimo i prakticiramo nacističko-fašistički mentalitet po kojem hendikepirani i slabi i ne trebaju živjeti. Takvi su bili Nikola i Marica: stari i hendikepirani. Po našoj sudskoj praksi i vladalačkom mentalitetu i nisu trebali živjeti”, napisao je fra Stjepan.

Podsjetio je kako nije bilo nikog tko bi u ime dvoje nemoćnih i siromašnih staraca inzistirao na cjelovitom rasvjetljavanju njihova ubojstva, a istraga je provedena traljavo.

“Iz ove kaljuže na onaj svijet možemo poručiti dragim pokojnima Nikoli i Marici: potreseni smo, žalosni smo, protestiramo, ali se ne predajemo strahu. Vaš vječni mir ne ovisi o presudi Županijskog suda u Zenici”, poručio je fra Stjepan. (Hina)

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba