Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij posjetio je Herson i obratio se vojnicima u ponedjeljak, nekoliko dana nakon što su ruske snage bile prisiljene povući se iz južnoga grada nakon višemjesečne okupacije.

“Idemo naprijed”, rekao je vojnicima koji su stajali u formaciji ispred upravne zgrade na glavnom gradskom trgu. “Spremni smo za mir, mir za cijelu našu zemlju”, rekao je.

Zelenskij je zahvalio NATO-u i drugim saveznicima na potpori u ratu protiv Rusije i rekao da je isporuka topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS) iz Sjedinjenih Država puno pomogla Kijevu.

Na glavnom trgu okupili su se i roditelji s djecom, neki gurajući dječja kolica. Okupljeni su mahali ukrajinskim zastavama, a neki su zastavu prebacili oko ramena.

“Stvarno sam sretan, možete reći po reakciji ljudi, njihova reakcija nije namještena”, rekao je u komentarima kojima je svjedočio dopisnik Reutersa iz Hersona.

Upitan gdje bi ukrajinske snage sljedeće mogle napredovati, rekao je: “Ne Moskva… Nismo zainteresirani za teritorije druge zemlje”.

Nekoliko minuta prije nego što je stigao, ljudi u središtu Hersona mogli su čuti obližnje granatiranje. Nakon što je Zelenskij završio govor, gradom je odjeknulo još nekoliko topničkih eksplozija.

Ukrajinske snage stigle su u središte Hersona u petak, nakon što je Rusija napustila jedinu regionalnu prijestolnicu koju je zauzela otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju.

Izvor: Sloboda.hr/HINA

foto: HINA/EPA/OLEG PETRASYUK