Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je da je na putu za Sjedinjene Države gdje će razgovarati o ukrajinskoj obrani, a Bijela kuća potvrdila je da će ga primiti predsjednik Joe Biden, a zatim će se obratiti Kongresu

“Na putu sam za Sjedinjene Države kako bih ojačao otpor i obrambene sposobnosti Ukrajine”, napisao je na Twitteru

“Održat ću i govor u Kongresu i niz bilateralnih sastanaka”, najavio je na svom Twitter računu. 

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je Biden pozvao ukrajinskog kolegu u Washington kako bi naglasio da će Bijela kuća pomagati Ukrajinu koliko god bude potrebno.

“Posjet će istaknuti čvrstu predanost Sjedinjenih Država da pomognu Ukrajini koliko god bude trebalo, uključivo ekonomsku, humanitarnu i vojnu pomoć”, rekla je. 

Visoki američki dužnosnik rekao je da će Biden najaviti novi paket oružja u vrijednosti gotovo dvije milijarde dolara što uključuje rakete Patriot koje će pomoći Kijevu da se obrani od stalnih ruskih raketiranja.

Američki zastupnici pripremaju se izglasati financijski paket od gotovo 45 milijarda hitne pomoći Ukrajini i saveznicima NATO-a.

Svjetska Banka najavila je da je odobrila dodatni financijski paket od 610 milijuna dolara za hitnu pomoć i potrebe Ukrajine, piše Reuters.

Posjet ukrajinskog predsjednika pripremao se u tajnosti, a pojedinosti su objavljene u utorak navečer j očekuje se da će potrajati nekoliko sati. 

Zelenskij će razgovarati s Bidenom i najvišim dužnosnicima za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, održat će konferenciju za novinare s Bidenom i zatim na Kapitolu sudjelovati na zajedničkoj sjednici s članovima Senata i Zastupničkog doma. 

Dolazak Zelenskog u SAD događa se 300 dana od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je po planu Moskve trebala završiti brzo, no ukrajinski otpor pokazao se žilav i snažan u čemu su pomogle milijarde pomoći u oružju SAD-a i saveznika te je Ukrajina izrasla u snažnog protivnika. 

Biden će u četiri oka razgovarati sa Zelenskim s kojim se redovito čuo u proteklih 10 mjeseci, ali se uživo nisu susreli. 

Uz Bidenovu čvrstu podršku, zapad je stao uz Ukrajinu i nastojao izolirati Rusiju, a da se nije izravno upleo u sukob s Moskvom.

U razgovorima u srijedu Biden neće pritiskati Zelenskog da sjedne za pregovarački stol s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je američki dužnosnik. 

“Razgovarat će o svakom elementu sukoba, uključivo stanju na bojišnici” i procjenama kako dalje, rekao je dužnosnik. 

“Predsjednik neće doći s porukom pritiska Zelenskog na bilo koji način. Bit će to poruka solidarnosti i potpore, koordinacije i svrstavanja”, rekao je.

Bidenova administracija do danas je pružila oko 20 milijarda dolara vojne pomoći Ukrajini, uključivo topničko streljivo, streljivo za obrambeni zračni sustav NASAMS i raketne sustave HIMARS.

Opskrba Ukrajine raketama Patriot trebala bi poboljšati ukrajinsku zračnu obranu od ruskih raketa.

Ukrajinske snage obučavat će se u trećoj zemlji, rekao je dužnosnik.

Reuters je prošli tjedan izvijestio da bi Njemačka mogla biti država u kojoj bi se provodila ta obuka.

Planovi za posjet Zelenskog Ukrajini vodili su se u tajnosti jer su američki i ukrajinski dužnosnici nastojali izvesti ga na siguran način iz zemlje i dovesti u SAD.

Biden je želio posjetiti Ukrajinu no iz sigurnosnih razloga to nije bilo moguće.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT