Član vladajuće koalicije i Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) Hrvoje Zekanović prozvao je u četvrtak u Hrvatskom saboru predsjednika Hrvatskih suverenista Marijana Pavličeka da je na tajnim sastancima premijeru Andreju Plenkoviću nudio koaliciju, što je Pavliček demantirao.

“Pavliček je nedavno u automobilu zatamnjenih stakala bio vozikan po Zagrebu, odlazio je na tajne sastanke s Andrejom Plenkovićem i nudio mu koaliciju”, rekao je Zekanović, ustvrdivši da je licemjerje napadati Plenkovića a pokušati mu se ulizati tajno.

Zekanović, kojeg su Hrvatski suverenisti izbacili početkom godine zbog stavova o cijepljenju protiv Covida, a u srijedu je pristupio HDS-u čime je postao dio vladajuće većine, rekao je da je kod njega sve transparentno, a Suvereniste je prozvao da i dalje surađuju sa SDP-om.

Marijan Pavliček je u slobodnim govorima u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista ironično čestitao vladajućoj većini jer su ljetnoj stanci dobili “još jednu ručicu” (misleći na Zekanovića). 

Na prozivke o nuđenju koalicije premijeru, Pavliček je odgovorio da Zekanović iznosi niz neistina i laži jer on nikada Plenkoviću nije nudio nikakvu koaliciju. “Drago mi je da ćete vi od danas i službeno biti dio, vašim rječnikom, trgovačke srpsko-hrvatske koalicije”, poručio je Zekanoviću. 

U slobodnim govorima Pavliček je upozorio da se naša zemlja gotovo nalazi u izvanrednom stanju jer se, kako je rekao, na mjesečnoj i tjednoj razini odvijaju pljačke državne imovine u milijardama kuna u kojoj sudjeluje politička elita.

“Zar premijeru Andreju Plenkoviću nije neugodno što je gotovo svaki drugi ministar smijenjen zbog sumnje na korupciju ili zbog korupcije i što veliki dio direktora državnih tvrtki koje je njegova vlada imenovala završava iza rešetaka”, upitao je.

Pavliček je upozorio da Hrvatska godinama pada po percepciji indeksa korupcije pri čemu su, kako je naveo, ispred nas Butan, Ruanda i Kuba.

Čelnik Hrvatskih suverenista najvećim problemom smatra stanje u pravosuđu pa je najavio da će njegova stranka pokrenuti izmjene Kaznenog zakona kako bi oni koji pljačkaju državnu imovinu mogli dobiti doživotnu kaznu zatvora. 

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u odgovoru Pavličeku kazao je da  koruptivno djelo ima ime i prezime te ne priznaju kolektivnu odgovornost nikoga, pa ni Hrvatskih suverenista kada i njihovi članovi naprave kazneno djelo.

Istaknuo je i kako Vlada daje punu potporu radu tijela progona u otkrivanju svih kaznenih djela.

Danas je na početku zasjedanja Sabora, Hrvoja Zekanovića, “novog” zatupnika saborske većine, dočekao nemali broj HDZ-ovih saborskih zastupnika te su formirali kolonu kako bi osobno čestitali prinovi Plenkovićeve većine.

Na društvenim mrežama kruži fotografija kojom satirične stranice izruguju Zekanovića i njegov politički put.

Izvor: Sloboda.hr/ HINA/ facebook