lijepa li si

Hrvatski nogometni savez je zaprimio Apel Inicijative mladih za ljudska prava, SOS Racisme i Europskog antirasističkog pokreta za povlačenje pjesme “Lijepa li si” kao pjesme hrvatske reprezentacije na EURU 2016. Ovim putem, Hrvatski nogometni savez na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom odgovara autorima priopćenja.

“Dok sam na čelu Hrvatskog nogometnog saveza, na stadionima će svirati pjesma ‘Lijepa li si’ jer je simbol patriotizma, ponosa i ljubavi prema domovini”, jasan je odgovor Davora Šukera, predsjednika HNS-a, autorima pristiglog dopisa.

Podsjetimo, Hrvatski nogometni savez je u siječnju ove godine proveo anketu za izbor pjesme koja će predstavljati Hrvatsku na Euru te biti puštena s razglasa uoči i nakon utakmica Vatrenih. Od čak 27.000 glasača, njih više od 80 posto dalo je glas pjesmi Lijepa li si.

Klikni LIKE ako podržavaš pjesmu “Lijepa li si” kao službenu pjesmu hrvatske reprezentacije!

Osamdeset posto glasova za pjesmu koja je godinama svim navijačima, igračima, izbornicima, stožerima i ljubiteljima hrvatske reprezentacije omiljeni izbor za proslave svih pobjeda Vatrenih. Osamdeset posto glasova za pjesmu koju slušamo na radio stanicama, na proslavama, na svojim CD-ima, za pjesmu koju tisuće navijača zajedno pjeva na svim svjetskim trgovima i stadionima te će pjevati i u nedjelju u Parizu.

Proziran je pokušaj samopromocije navedenih udruga koje su za slanje svog dopisa odabrale dan početka Eura, premda za ovaj izbor znaju već pola godine.

No, čudimo se da upravo takve organizacije šire mržnju, laži i netoleranciju. Njihov je, dopis, naime, prepun nepovezanih konstrukcija koje bi trebale biti objašnjenje zašto pjesma Lijepa li si predstavlja “mržnju, netoleranciju i isključivost”, kako stoji u dopisu.

O logici takve konstrukcije može lako prosuditi svatko tko pročita stihove navedene pjesme, kao što su to prosudili djelatnici Uefe kada se 2012. godine FARE bavio istom temom i dobio odbijenicu Uefe. Hrvatski nogometni savez i tada je morao uložiti puno truda kako bi dokazivao da je “Lijepa li si” pjesma u kojoj nema ni grama mržnje, netolerancije i isključivosti. Što je u konačnici i dokazao te je pjesma predstavljala hrvatsku reprezentaciju na Euru 2012. Isto kao što će biti i ove godine.

“Navijači su vrlo uvjerljivo i transparentno rekli ono što svi znamo – ‘Lijepa li si’ je omiljena pjesma među navijačima, kao što je i među igračima. U pjesmi ne postoji ništa sporno i dok sam na čelu Hrvatskog nogometnog saveza sigurno neću dopustiti da se ovakvim ucjenama i pamfletima navijačima i igračima uskraćuje pjesma koju žele slušati”, poručuje predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Hrvatski nogometni savez, rukovodstvo Saveza i svi reprezentativci tisuću su puta ponovili pa ćemo i još jednom – osuđujemo rasizam, diskriminaciju, nasilje, veličanje totalitarnih režima. HNS ulaže značajne resurse, ljudske i financijske, u prevenciju (poput kampanje #MojaTribina) rasizma i diskriminacije, plaća velike kazne zbog ponašanja navijača i ulaže veliki trud u pozivanje državnih organa, medija i nevladinih udruga da se uključe u borbu protiv takvog ponašanja.

Umjesto stvarne pomoći, neke udruge bore se protiv – jedne pjesme.

Pjesme koju želi, ponovit ćemo, osamdeset posto navijača. Pjesme koju su hrvatski reprezentativci zapjevali kada su na Malti osigurali plasman na Euro.

Neke je očito već i ta činjenica zaboljela pa kako boljih ideja nemaju, odlučili su se boriti protiv – pobjedničke pjesme.

Nažalost po njih, isti će scenarij još puno puta gledati. Slavlje hrvatske svlačionice i radost hrvatskih navijača uz sljedeće stihove…

Kad se sjetim suza krene,
zamirišu uspomene,
svake stope rodnog kraja
i narodnih običaja.

Prepoznah ljepotu tvoju,
što probudi ljubav moju,
kad sam s tobom srce moje,
kuca jače, veliko je…

Oj Zagoro, lijepa li si
Slavonijo, zlatna ti si
Herceg-Bosno, srce ponosno
Dalmacijo, more moje
jedna duša, a nas dvoje
pozdrav Liko, Velebita diko
lijepa li si…

Kad Neretva moru krene,
ti se tada sjeti mene,
mojoj pjesmi budi tema,
za sve one kojih nema…

Ajde Istro i Zagorje,
podignimo sve tri boje,
zagrlimo se pred svima,
neka vide da nas ima…

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr
Foto: HNS