Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre je na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport posvećenoj temi međudržavnog posvajanja djece, povodom uhićenih hrvatskih državljana u Zambiji – osumnjičenih za trgovinu djecom u pokušaju – tražio temeljitu istragu koja bi utvrdila koje su sve hrvatske institucije za to odgovorne.

Kao primjer kaosa i nedovoljne kontrole državnih tijela u postupcima posvojenja koji su omogućili da roditelji posvojitelji voze slalom kroz zakonske rupe naveo je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i ustvrdio da je dobio pouzdanu informaciju da je jednom od četiri uhićena para HZZO isplatio naknadu za početak porodiljnog dopusta. Naknada je navodno odobrena od prosinca i isplaćena u siječnju.

Tu informaciju pokušali su novinari Jutarnjeg lista potvrditi kod ravnatelja Lucijana Vukelića koji je izbjegao direktan odgovor na pitanje i kratko neodređeno rekao “što se nas tiče, sudovi su odobrili odluku”, a potom novinare uputio na glasnogovornicu.

Informacija je utoliko zanimljiva što je HZZO nedavno neslužbeno potvrdio da u slučaju Azre Imamović Subošić nije odobrio zahtjev za posvojiteljski dopust nego ga je stavio sa strane. Tada su pojasnili da je razlog tome što zahtjevu nije bila priložena potrebna dokumentacija, zdravstvena iskaznica djeteta i jer dijete nije bilo u Hrvatskoj.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list

foto: HINA/ Damir SENČAR/ dk