ulica 10. travnja, trg maršala tita, miroslav šeparović, ustavni sudFoto: Dnevno.hr

Objavljujemo otvoreno pismo našeg čitatelja upućeno Miroslavu Šeparoviću, predsjedniku Ustavnog suda RH.

“Poštovani g. Šeparović,

Jutarnji list od 28. travnja 2017. donio je Vašu izjavu da Ustavni sud upravo radi na predmetu Ulice 10. travnja u Slatinskom Drenovcu jer je taj naziv korišten u fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i da je toga dana 1941. je osnovana NDH na inicijativu nacional-socijalističke Njemačke i fašističke Italije te naglašavate da Hrvatska počiva na antifašizmu.

Kada sam pročitao Vaše argumente u Jutarnjem listu, vjerujte da sam bio vrlo iznenađen jer Vi ste predsjednik Ustavnog suda RH, a tako površno poznajete tu našu narodnu povijesnu istinu. Pa zaboga, trebali biste znati da je hrvatski narod stoljećima živio u političkim okvirima u zajednici s drugim narodima. Kada se u travnju 1941. pojavila povijesna prilika da izađemo iz tih političkih okvira, to je hrvatski narod i učinio. Da to nismo napravili, nama bi se narugali i najveći cirkusi na svijetu. To naše oslobođenje dogodilo se bez ičije pomoći. Nijemci i Talijani taj naš prostor imali su u namjeri da međusobno podijele. Za mijenjanje versailleskog poretka ustaše su prihvatili savezništvo s Njemačkom i Italijom bez obzira na ideologiju – to je u ono vrijeme bilo jedino moguće rješenje.

Julije Makanec, gradonačelnik Bjelovara 8. travnja 1941. proglasio je uskrsnuće hrvatske države. U to vrijeme u Bjelovaru nije bio nijedan njemački, niti talijanski vojnik. Tek kada je Slavko Kvaternik 10. travnja proglasio NDH počele su dolaziti njemačko-talijanske vojne jedinice.

Saveznici su u Jalti i u Teheranu odlučili da se obnovi Jugoslavija. Jugoslavenski komunisti, kada su 1945. došli na vlast, da bi opravdali u javnosti ulazak Hrvatske u jugoslavensku federaciju, istog trenutka proglasili su NDH fašističko-nacističkom tvorevinom, a vodeće prvake NDH proglasili su izdajnicima, fašistima i kvislinzima. Takve kvalifikacije slušali smo svakodnevno gotovo pola stoljeća. Nažalost, Vi ste kao i Vaša radna sredina i danas, poslije toliko vremena, ostali na istim pozicijama iz 1945. godine. Kome danas može smetati Ulica 10. travnja u Slatinskom Drenovcu? Zašto niste raspravljali o preimenovanju zagrebačkog Trga maršala Tita?

Vaš povijesni argument da Hrvatska počiva na antifašizmu je pogrješan. Antifašizam je pobjednik u Drugom svjetskom ratu, ali hrvatski narod od te pobjede nije imao nikakve koristi jer su Saveznici obnovili Jugoslaviju komunističkog tipa, a na ulicama hrvatskih gradova imali smo organizirana kozaračka i žikina kola. To Vama i Vašim suradnicima očito ne smeta. Tako je hrvatski narod u relativno kratko vrijeme dva puta izgubio svoju državnost: 1918. i 1945. godine. Poštovani g. Šeparović – iskreno Vam preporučujem knjige u šake!

Vaš razočarani sugrađanin,
Ante Godina”

Izvor: Sloboda.hr