zastava isil islamska država gornja maoča

Federalna televizija BiH objavila je snimke zastava Islamske države istaknute su na jednoj obiteljskoj kući u mjestu Gornjoj Maoči, poznatom uporištu radikalnih islamista nedaleko Brčkog, dakle u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

FTV je objavio i video zapis iz Gornje Maoče gdje su uz zastavu IS-a ispisana i druga obilježja ove terorističke organizacije koja je zgrozila svijet okrutnim ubojstvima zarobljenih stranih državljana.

Stanovnici Gornje Maoče su više od desetljeća pod istragom policijskih i obavještajnih agencija zbog sumnji da su povezani s terorizmom. Iz ovoga mjesta se IS-u priključilo više stanovnika, a među njima je i Nusret Imamović koji se smatrao vođom radikalnog islamističkog selefijskog pokreta.

Njegovom neformalnom nasljedniku Bilalu Bosniću, koji je često boravio u Gornjoj Maoči, sljedećeg tjedna započet će suđenje radi potpore terorizmu.

Po podacima sigurnosnih agencija iz BiH je na ratišta u Siriji i Iraku otišlo preko 150 bosanskih muslimana.

U Gornjoj Maoči su prije rata uglavnom živjeli Srbi, a nakon okončanja sukoba naselili su se ratnici iz islamskih zemalja, mudžahedini kojima su ratne bošnjačke vlasti dodijelile državljanstvo BiH.