biblijski spisi dešifrirani izrael

Izraelski arheolozi u ponedjeljak su izvijestili da su uz pomoć digitalne tehnologije otkrili biblijski spis na 1500 godina starom pergamentu, nastariji takav tekst nakon Svitaka s Mrtvog mora.

Američki i izraelski znanstvenici naprednom su medicinskom i digitalnom tehnologijom analizirali spis, pronađen još prije 45 godina kada tadašnji forenzičari nisu uspijevali dešifrirati tekst na svitku.

“Ovo je uistinu veliko otkriće, zapanjujuće”, rekla je kustosica Odjela za izraelske starine Pnina Shor na konferenciji za novinare na kojoj je pet centimetara dugačak valjkasti spis predstavljen okupljenima.

“Ovo je najznačajnije otkriće preživjelih kopija biblijskih dokumenata nakon otkrića Svitaka s Mrtvog mora”, dodala je Shor govoreći o najstarijim pisanim biblijskim fragmetima na svijetu koji potječu iz razdoblja između trećeg stoljeća prije Krista i 70 godine.

Biblijski spis predstavljen u ponedjeljak otkriven je još 1970. u Ein Gediju, od kumranske pećine u kojoj su pronađeni Svici s Mrtvog mora udaljenom oko 40 km.

Arheolog Sefi Porat koji je vodio iskopavanja kazao je da svici datiraju iz razdoblja oko 600. godine te da su pronađeni u ruševinama stare sinagoge. U vrijeme kada su pronađeni forenzična tehnologija nije bila toliko napredna da bi se pomoću nje moglo dešifrirati bilo što na jako oštećenom svitku, kazao je Porat. No prije nekoliko godina zatražio je pomoć izraelskih stručnjaka koji su radili na dešifriranju Svitaka s Mrtvog mora.

Izraelska tvrtka specijalizirana za najmoderniju medicinsku opremu Merkel Technologies pomogla je u dešifriranju upotrebom mikro CT skenera, a rezultati su poslani kompjutorskom stručnjaku Brentu Sealesu sa sveučilišta Kentucky u Lexingtonu. Seales je upotrijebio digitalni softver da bi “virtualno razmotao” svitak i vizualizirao tekst. Nakon što ga je dešifrirao stučnjaci su ustanovili da je riječ o prvih osam stihova Knjige Levitske iz Starog zavjeta.

Shor je rekla da će trebati provesti daljnja istraživanja kako bi se saznao potpuni sadržaj teksta na svitku. Istaknula je i da je otkriće već sad puno značajnije nego što se isprva mislilo. (Hina)