srbija, hos, spomen ploča, jasenovac, vulin, za dom spremniFoto: tanjug

Iako je hrvatska Vlada na neki način blagoslovila ulazak Srbije u EU i bez pretjeranog uvjetovanja odobrila da se granice između dviju zemalja izbrišu, Srbima to nije dovoljno. Po tko zna koji put, pokazali su da puno bolje od Hrvata znaju zastupati svoja prava, čak i kad nisu u pravu.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin pozvao je u nedjelju Europu da reagira na, kako je rekao “bujanje fašizma” u Hrvatskoj, ocijenivši da postavljanje ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a, na kojoj se ističe i službeni grb HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”, u Jasenovcu više nije pitanje za Hrvatsku i Srbiju već zahtijeva međunarodno reagiranje.

“Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svijet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi. Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može, bez duboke tuge, vidjeti takvu vijest i ne reći da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće, da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina tisuća nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli”, rekao je srbijanski ministar i dodao:

“Pozivam Europu da zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji, članici EU”.

Srpski ministar Vulin vješto je zaobišao činjenicu da poginuli hrvatski branitelji, čija su imena uklesana u dotičnu spomen ploču, su ubijeni od strane Srba i države čiji je on ministar.

Ovu prozivku je, kao i bezbroj ostalih srpskih prozivki, zanimljivo pogledati u kontekstu rada srpske diplomacije i stvaranje percepcije o Hrvatskoj kao zemlji pomahnitalih fašističkih krvopija… Treba li i Hrvatska početi reagirati na postavljanje ploča i pločica po šumadijskim selima?

Izvor: Sloboda.hr/Dnevno.hr