vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sudjelovao je u petak na summitu ‘Proces suradnje u jugoistočnoj Europi’ koji se održava u Dubrovniku.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić dao je ekskluzivni intervju za N1 televiziju.

Kakav stav vi zauzimate oko arbitraže, i Srbija i Hrvatska imaju neriješenih graničnih pitanja oko Dunava?

Ne miješamo se u odnose Slovenije i Hrvatske. Uvijek lijepo pričamo, ali opipljivih stvari nema. Smatramo da možemo riješiti stvari, ne mislim da tu ima prevelikih problema, ne treba podizati strasti i to treba da se riješi stručno, a ako se ne možemo dogovoriti, onda idemo na arbitražu”.

Prošle godine ste rekli da nije sazrelo vrijeme da dođete u Dubrovnik, a danas ste tu?

Otkud ja znam što je bilo točno prošle godine, ali vjerojatno smo izmjenjivali neke izjave koje nisu bile plodotvorne za obje strane. Krenuli smo razgovarati, a da bi ljudi bolje razumjeli, nisam naučene na uopćene govore koji lijepo zvuče, a ne znače ništa. Mi smo odlučili javnost obavijestiti o dobrim vijestima. Očekujemo i ono što smo razgovarali o Dalju, ali naši kabineti preko naših timova će nastaviti razgovore i vidjet ćete konkretne rezultate. Super je da smo stali i rukovali se, tko je nosaio kakvu haljinu i odijelo, ali što smo riješili – to je ono što je važno.

Srbija od jučer ima novu Vladu – imate li vi kontrolu nad Anom Brnabić?

Ne bih ulazio u sistem naših kočnica i ravnoteža. Ona je premijer, ima ovlast premijera, ja sam slučajno i predsjednik najveće stranke u Srbiji koja ima većinu, ali neću se izvinjavati zbog velikog utjecaja i zbog sebe kao lidera, ali Ana ima moje povjerenje i jako sam sretan zbog nje, a i nekih koji nisu bili tamo, ali baš me briga – neće mi oni određivati gdje je i što je budućnost Srbije.

Ministar, sada obrane, Vulin je u prošlosti slao oštre poruke, hoće li biti takvih stvari u budućnosti?

Po vama je slao oštre poruke, ali baš ni izjave koje su dolazile iz Hrvatske nisu bile nimalo slatke. Ali uvijek vidimo samo svoju stranu, pustite to, ja sam vrhovni komandant oružanih snaga, on će obavljati poslove u skladu sa programom vlade. Vjerujem da naši odnosi mogu samo ići naprijed, a hoće li biti izjava oko 5. kolovoza koji vi slavite, a mi tugujemo …

Čini ste da ste našli zajednički jezik s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović?

Vidjeli ste da sam rekaoo sve ok za hrvatsko naoružanje, brinite se o svojem nebu i zemlji, a mi ćemo o svojem i razmišljajmo o budućnost. Mi smo sportski narodi, a kad je završen ulazak u EU i NATO, tražili ste neki novi izazov, a i s nama je slično. Mi jesmo kičma odnosa u jugoistočnoj Europi i ako se mi dogovorimo o funkcioniranju, budućnost će biti odlična.

Kako Srbija gleda na pitanje Agrokora?

I danas smo o tome razgovarali, to je za nas nelaka stvar, a mogu misliti kakva je noćna mora za ljude u RH. Jako se bojim za Agrokor i za posljedice svega koje mogu doći. Hrvatskoj po tom pitanju želim puno uspjeha, ali se jako bojim.

Bojite se da će doći do domino efekta?

Na kraju krajeva mora doći, Agrokor je vlasnik i Frikoma i Dijamanta i Mivela, Merkatora S… ali nije samo to, imate srpske proizvođače koji pune police Agrokora i u BiH i u Hrvatskoj i kada se njihovi proizvodi tu ne nađu, onda se to vidi kroz efekte gospodarskog rasta, i tu ćemo tek imati problema, to je šire od Hrvatske.

Izvor: Sloboda.hr/N1