vučić, agrokorFoto: HRT

O Agrokoru su danas u Beogradu razgovarali ministri iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ministri trgovine i gospodarstva analizirali su stanje nastalo krizom koncerna Agrokora i mjere kojima planiraju zaštititi potrošače i radnike zaposlene u Agrokorovim podružnicama. Iz Hrvatske nitko nije pozvan na taj sastanak.

Nakon uvodnog dijela sastanak je nastavljen iza zatvorenih varata.

Potom je objavljeno da su ministri formirali ministarski tim koji će svakodnevno komunicirati radi razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih mjera na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja tvrtaka iz sustava ovog koncerna u tim zemljama.

Dogovor ministara je da  ubuduće svaka od ovih zemalja kontrolira financijske i robne tokove kompanija vezanih za Agrokor.

Ministri su, također, izrazili spremnost za razgovare s predstavnicima hrvatske vlade kako bi se stabiliziralo poslovanje tog koncerna.

Ministri očekuju  da novi šef Agrokora imenuje neovisne stručnjake za uspješno restrukturiranje tvrtaka u sustavu koncerna, navedeno je u zaključku sa sastanka. Također je  istaknuto očekivanje da nova uprava “Agrokora” na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i izvan nje.

Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog “Agrokora”, ukazao je premijer Aleksandar Vučić na početku sastanka s predstavnicima Slovenije, Crne Gore i BiH.

Srbijanski ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima “Agrokor” ima kompanije, jer je “Merkator S”, koji upošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenskog “Merkatora”.

Slovenija će uskoro usvojiti poseban zakon “lex Merkator”, kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun “Agrokora”, a da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za sada nisu predvidele donošenje takvog zakona. “U svakoj zemlji je različita situacija u vezi s firmama ‘Agrokora’. U BiH je 10 takvih kompanija, koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori ih je 1.500″, obavijestio je ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH Mirko Šarović . On je dodao da su očekivanja sudionika sastanka u Beogradu da sve tvrtke “Agrokora” budu ravnopravno tretirane prilikom financijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude “preko leđa” kćerka-tvrtaka u regiji.

Šarović je naglasio da dogovor o zajedničkom rješenju nije uperen ni protiv koga već je doprinos stabiliziranju  “Agrokora”. Dva su zakona koja bi mogla da zaštite odljev deviza iz srbijanskih kompanija koje su u sistemu Agrokora – zakon o sprječavanju pranja novca i zakon o deviznom plaćanju.

Na sastanku su, pored Ljajića i Šarovića, bili i ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministrica gospodarstva Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

U sustavu “Agrokora” posluje 60 kompanija, koje zapošljavaju 60.000 radnika. Najviše u Hrvatskoj, potom u Sloveniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i tim redoslijedom zemlje su i u najvećem riziku. U Srbiji je zaposleno skoro 12.000 radnika, od kojih najviše u “Merkatoru S”.

Početkom travnja Vučić je najavio da će vlada i Narodna banka Srbije pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz tvrtki povezanih s Agrokorom ne odlijeva iz Srbije.

Izvor: Sloboda.hr/HRT