vrdoljak, plenković, hns, istanbulska konvecijaFoto: fah

Predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, komentirao je u srijedu, nakon sastanka koalicijskih partnera, najavljenu ratifikaciju Istanbulske konvencije, javlja N1.

Novinare je zanimalo je li zadovoljan interpretativnom izjavom. “Prvo smo zadovoljni što ide ratifikacija, ubrzali smo taj proces na pristojan način. Izjavu prihvaćamo i mislimo da se uklapa u sadržaj i bit konvencije”, rekao je Vrdoljak.

“Sam postupak komunikacije s javnošću pokazuje da Hrvatska političkom širinom i kompromisom dolazi do sve većih demokratskih standarda i to me veseli”, dodao je.

Upitan što stoji u izjavi, Vrdoljak je rekao da se u njoj nalazi ono što je bit konvencije, a to je zaštita žena od nasilja “Drugo, da ne stavlja obavezu na uvođenje bilo kakve rodne ideologije, što de facto činjenično i ne donosi i treće, još jednom naglašavanje ustavnih odredbi Republike Hrvatske, a posebno onih koji se odnose na ljudska prava, manjinska prava i slobodu koju ne možemo izdvojiti iz društva. Mene veseli da smo posebno naglasili što je Hrvatska i što mora poštovati, a to je sloboda”, rekao je Vrdoljak.

Na pitanje zašto se uopće usvaja interpretativna izjava koja nikoga ne obvezuje, Vrdoljak je odgovorio protupitanjem. “A čemu šteti takva izjava? Čemu šteti bilo koja izjava koja bi dovela širem konsenzusu? Hrvatsko društvo je kompleksno, a ako netko misli da će napraviti Hrvatsku primjerenu svom stavu, neće. Kompromis je velika stvar, a ako ova izjava doprinosi širem društvenom konsenzusu, ja bih je češće koristio, da ljudi shvate u čemu je stvar”, rekao je Vrdoljak.

Izvor: Sloboda.hr/N1