hep

Govoreći o razvojnim planovima HEP-a, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je u intervjuu tjedna radija yammat.fm otkrio da je HEP već ušao na mađarsko tržište.

“Moramo ući u proizvodne kapacitete, konsolidirati energetsko tržište, a jedina u regiji koja može kupovati regionalne energetske tvrtke, proizvodne kapacitete tržišta je Hrvatska elektroprivreda. Ne smijemo se začahuriti u Hrvatsku – onda ćemo umrijeti prije ili kasnije. Doći će veliki igrač i dovesti HEP u probleme”, smatra Vrdoljak, a siguran je da HEP može biti lider na energetskom tržištu Europe.

Dotaknuo se i odnosa MOL-a i Ine, rekavši da su Mađari zaustavili pregovore jer očekuju novu HDZ-ovu vladu. ‘Razmišljaju da će s HDZ-ovskom vladom lakše komunicirati, s njima su dogovorili prvu fazu, ali Ina se ubija. Zaposlenicima se smanjuju plaće za 30 do 40 posto, daje se otkaz struci u rafinerijama, smanjuje se ljudske i proizvodne kapacitete, uopće ne idu u onom smjeru o kojem se čitava Vlada htjela dogovoriti s MOL-om’, tvrdi Vrdoljak, izražavajući bojazan da će se Hrvatska pretvoriti u energetsku koloniju ako MOL provede svoje planove.

Vrdoljak je kritizirao posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Višegradskoj skupini, smatrajući da “s Mađarima ne treba sjediti za stolom jer očito nisu najbolje društvo”.

“Podijelio bih jedino 2.000 cvik-cangi pa da idemo u neku akciju da izrežemo tu ogradu. Što će onda? Hapsiti nas? Što će ti ograda, djela su ružna, ono što se čini je ružno i treba s tim ljudima lijepo komunicirati, slati poruke i raditi ono što brani hrvatske nacionalne interese. Taj posjet Višegradskoj skupini, a posebno slanje vojske, jako je loše i žao mi je što je predsjednica to sebi dozvolila”, rekao je Vrdoljak.

Na sastanku Višegradske skupine, kaže Vrdoljak, postupio bi drukčije – ugasio mikrofone, prekinuo sastanak i vratio se u državu, a ne, kao predsjednica, zagovarao slanje vojnika na granice.

Izvor: Sloboda.hr/tportal/Media servis