novi slankamen pretučen katolički svećenik vojvodina srijem berislav petrović

Sinoć kasno je u Novom Slankamenu, nekoć mjestu s većinskim hrvatskim pučanstvom, brutalno pretučen vlč. Berislav Petrović, župnik župe sv. Mihovila.

Počinitelji za sada nisu poznati. Policija je napravila očevid, no, nema nikakve reakcije. Nesretni svećenik, žrtva nasilja, završio je u bolnici. Neslužbeno se doznaje kako je nekoliko maskiranih osoba župnika pretuklo palicama tražeći od njega novac namijenjen obnovi crkve.

Je li motiv bio samo novac ili je u Vojvodini, kao i devedesetih, u porastu zastrašivanje preostalih Hrvata koji još uvijek nisu izbjegli iz ovog dijela Srbije, ne može se utvrditi.

>>> ŠOKANTNA SNIMKA: Mitropolit Porfirije pjeva pjesmu posvećenu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću

Malobrojni Hrvati uznemireni su ovim događajem, s obzirom na strah da se radi o nastavku zastrašivanja Hrvata kakvo je kontinuirano bilo na djelu devedesetih, za vrijeme režima Slobodana Miloševića, kada je Vojvodina u dobroj mjeri bila izložena torturi Šešeljevih batinaša.

Podsjetimo, Novi Slankamen je naselje u Vojvodini koje je nekoć bilo naselje s većinskim hrvatskim stanovništvom, dok je Župa Sv. Mihovila jedina preostala institucija u kojoj participira preostalo hrvatsko stanovništvo.

Na današnji dan obilježava se 23. obljetnica početka protjerivanja Hrvata iz Srijema, kada je oko 30.000 ljudi moralo prisilno iseliti.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr