viktor orban

“Članice Europske unije bit će prisiljene štititi se od prijetnje masovne migracije dok ne dogovore jedinstveno stajalište o tom problemu”, rekao je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Obran.

“Ugrožene su naše granice, naš život utemeljen na poštivanju zakona… i cijela Europa. Pregazit će nas”, rekao je Orban u govoru u parlamentu.

Istaknuo je da Mađarska svojim pristupom migracijskoj krizi štiti europsku obitelj.

“Mađarska je cijenjena članica velike europske obitelji tisuću godina i njezina je povijesna i moralna dužnost da štiti Europu. Štiteći svoje granice, Mađarska štiti također Europu”, rekao je, kako prenosi MTI.

Ponovio je da kvote za migrante koje predlaže Bruxelles nisu “europski akcijski plan” jer prvo treba zaštititi granice i zaustaviti priljev migranata.

Mađarska se bori na dvije fronte, jer se uz zaštitu granica mora boriti i protiv “kratkovidne europske politike”, kazao je. Europa ne može riješiti probleme cijelog svijeta, “ne može izdržavati sve ekonomske migrante”, dodao je.

Orban je pozvao sve parlamentarne stranke da podrže vladinu politiku uoči glasovanja o prijedlogu vladajuće stranke da se na zaštiti mađarskih granica angažira vojsku.

Orbanova stranka vodi u anketama

Mađarska vodeća stranka Fidesz u protekla tri mjeseca znatno je povećala vodstvo nad oporbenim strankama, vjerojatno najviše zbog sustavnog suzbijanja masovne imigracije, prema rezultatima ankete Ipsosa objavljenima u ponedjeljak.

Vlada premijera Viktora Orbana podigla je ogradu kako bi zadržala migrante sa srbijanske granice a sada diže jednaku takvu ogradu prema hrvatskoj strani. Prema novim Mađarskim zakonima, mnogim tražiteljima azila zahtjev je odbijen. Orban upozorava na rizik da muslimani brojčano nadjačaju kršćane u Europi te je njegova vlada pripremila antiimigracijski plan. Njegovu politiku prema migrantskoj krizi podupiru mnogi u Mađarskoj koji smatraju da se sada plaća cijena previše tolerantnog Zapada i nemarne Grčke koja nije provodila europska pravila registrirajući i zadržavajući migrante i tražitelje azila koji su pristizali iz Turske.

Prema Ipsosu, javna podrška Orbanovu Fideszu porasla je od lipanjskih 20 posto na 24 posto ovaj mjesec. Druga po snazi politička stranka, nacionalistički Jobbik, ima podršku od 14 posto. Socijalisti su također pali s 10 na 9 posto potpore.

Voditelj Ipsosova istraživanja Tibor Zavecz kazao je kako nije provedeno odvojeno istraživanje o mišljenju javnosti u pogledu same imigracije. Međutim on je dodao da bi Fidesz mogao dobiti još jaču potporu i privući novih 300.000 pristaša svojom politikom ‘očuvanja reda’.

“Niz mjera koje je vlada provela u nekoliko zadnjih mjeseci u pogledu tog pitanja (masovne migracije) zasigurno je mogla privući 300.000 ljudi”, rekao je Zavecz i dodao da je “samo Fidesz pokazao čvrst stav prema tom pitanju”, rekao je Zavecz. (Hina)