vijeće sigurnosti

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je palestinsku rezoluciju o mirovnom sporazumu s Izraelom s osam glasova za, dva protiv i pet suzdržanih, dok je za usvajanje teksta trebalo devet glasova.

Francuska, Kina i Rusija, tri stalne članice Vijeća sigurnosti, podržale su rezoluciju. Australija i SAD, bliski saveznici Izraela, glasovali su protiv. Washington je izrazio protivljenje rezoluciji u nekoliko navrata zadnjih dana. Pet država, među kojima Velika Britanija, bilo je suzdržano.

Prijedlog rezolucije predviđao je potpisivanje mirovnog sporazuma za dvanaest mjeseci i izraelsko povlačenje s okupiranih područja do kraja 2017. U amandmanima unesenim u ponedjeljak predviđa se da će okupiran i anektiran istočni Jeruzalem biti prijestolnica palestinske države, zatim rješavanje pitanja palestinskih zatočenika i prekid izraelske kolonizacije te se upozorava na nezakonito podizanje zida koji odvaja dvije zajednice.

“Ova rezolucija potiče podjele, a ne kompromis”, kazala je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power, ocijenivši da prijedlog pristupa problemu sa stajališta samo jedne strane.

Rezoluciju su uz Francusku, Kinu i Rusiju podržali Argentina, Čad, Čile, Jordan i Luksemburg. Litva, Južna Koreja i Ruanda bile su suzdržane kao i Velika Britanija. Nigerija, koja je trebala podržati rezoluciju, predomislila se u posljednji trenutak i također je bila suzdržana, po diplomatskim izvorima.

Palestinski predstavnik pri UN-u Riyad Mansour optužio je Vijeće sigurnosti da nije preuzelo odgovornost i obećao da će drugdje pokušati izboriti priznanje Palestine. “Palestinci i svijet ne mogu više čekati”, rekao je. Palestinci su već najavili da će se, u slučaju da rezolucija ne prođe, obratiti Međunarodnom kaznenom sudu i tužiti Izrael zbog ratnih zločina u Gazi.