vučić srebrenica napad snimka video

Komemoraciju u Srebrenici te snažne poruke obitelji žrtava i predstavnika međunarodne političke elite, koje su se mogle čuti u Potočarima na komemoraciji žrtvama najvećeg pokolja nakon Drugog svjetskog rata, pokolja u Srebrenici, zasjenio je napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je, zajedno s predsjednicom Udruge Majki enklava Srebrenice i Žepe, Munirom Sunbašić, položio cvijeće i poklonio se žrtvama, Vučić je izviždan, a potom i gađan kamenjem, cipelama i drugim predmetima.

Osiguranje premijera Srbije spriječilo je veći incident. Jedan od njih pokušao je otvoriti kišobran kako bi zaštitio Vučića, ali je on to odbio.

Među masom vidio se transparent na kojem je pisalo: “Aleksandar: Za jednog Srbina, ubit ćemo 100 muslimana.” To su riječi koje je sadašnji premijer Srbije izgovorio kada je bio pripadnik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije 20. srpnja 1995., samo 11 dana nakon što je genocid u Srebrenici počinjen.

Nakon incidenta odmah je reagirao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Prisutne je pozvao na mir: “Nemojte da oni koji su krivi za ovu bol budu iznad onih radi kojih smo došli ovamo. Okrenite svoja lica prema tabutima, a ne prema onima koji su ovamo došli iz razno raznih razloga.”

Izaslanstvo Srbije napustilo je memorijalni centar nakon incidenta. Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić osudio je napad na Vučića te poručio da je to napad na Srbiju i njezinu politiku mira i suradnje u regiji. Srbijanska vlada održala je izvanrednu sjednicu. Nakon nje Vučić je poručio da ruka Bošnjacima ostaje pružena.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković ispričao se premijeru Srbije Aleksandru Vučiću te ogradio od osoba koje su izazvale incident. “Vučić je danas zagrlio srebreničku majku Muniru Subašić, prisustvovao komemoraciji za žrtve i na svoj rever zakačio srebrenički cvijet, čime je pokušao suosjećati s našom tugom i boli”, podsjetio je načelnik Srebrenice.

Predsjedništvo BiH, predsjednik vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i američko veleposlanstvo u BiH  pridružili su se brojnim osudama napada. Zvizdić je zahvalilo Vučiću za dolazak u Srebrenicu uz ocjenu kako je on to učinio u duhu pomirenja i s nakanom odati počast žrtvama.

Predsjedništvo BiH zatražilo je od nadležnih tijela da hitno provedu detaljnu istragu s ciljem identifikacije počinitelja napada kao i utvrđivanje odgovornosti obavještajnih agencija za propuste koji su doveli do ugrožavanja Vučićeve sigurnosti. Predsjedništvo BiH ujedno je iskazalo jedinstveno stajalište da s punom predanošću nastavi raditi na ubrzanju procesa pomirenja, obnovi narušenog povjerenja i unaprjeđenju odnosa između BiH i Srbije.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako se “osjeća osramoćenim”. Pojasnio je kako je s Vučićem prije nekoliko dana razgovarao telefonom te kako mu je tom prigodom prenio da će biti siguran u Srebrenici ukoliko odluči onamo doći. Izetbegović je kazao kako je imao puno povjerenje u sigurnosne službe u BiH no ispostavilo se kako su one pogriješile.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je za TV Federacije ViH (FTV) kako su postojale obavještajne informacije o skupini od oko 600 navijača iz Srbije koji se spremaju doći u Srebrenicu i ondje izazvati izgrede.

Napad na Vučića osudile su Majke Srebrenice. Osudile su ponašanje grupe ljudi, za koju se vjeruje da je u Potočare došla samo s jednim ciljem, a to je isprovocirati incident. “Ovo nije bio bio napad na Vučića već na nas, na naše dostojanstvo! To je učinila jedna grupa ljudi među kojima ja nisam vidjela žrtve. Sada će se, nažalost, sve prepisati nama. Strašno sam se razočarala i osjećam se povrijeđenom kao da se meni ovo desilo. Ne zbog Vučića već zbog našeg dostojanstva kojeg mi 20 godina čuvamo”, kaže za Klix.ba Munira Subašić.

Izvor: HRT