zuckherberg, facebook, ben sasse, kongres, govor mržnje

Mark Zuckerberg, osnivač i vlasnik Facebooka, svjedoči pred američkim Kongresom. Zuckerberg je pozvao svjedočiti kako bi pružio uvid u detalje oko afere s tvrtkom Cambridge Analytica i krađom podataka korisnika Facebooka.

“Sad je jasno da nismo napravili dovoljno kako bismo spriječili štetu. Nastale su lažne vijesti, utjecaj drugih zemalja na izbore, govor mržnje. Napravili smo veliki propust. To je bio moj propust. Ispričavam se. Ja sam osnovao Facebook, ja ga vodim i ja sam odgovoran za sve što se događa”, poručio je u uvodu Zuckerberg.

Nakon toga uslijedila su pitanja senatora.

Među njima se istaknuo Ben Sasse, republikanski senator iz savezne države Nebraske, koji je Zuckerberga između ostaloga postavljao pitanja o tzv. “govoru mržnje” koja su totalno zbunila šefa Facebooka.

“Možete li definirati govor mržnje”, upitao je senator Zuckerberga, na što je on rekao da se radi o teškom pitanju, nakon čega je počeo mucati dok na kraju nije u potpunosti ostao bez riječi.

Tada je riječ preuzeo senator i Zuckerberga poučio o opasnosti fokusiranja na “govor mržnje” u odnosu na slobodu govora.

Kako je to izgledalo, pogledajte u videu:


Izvor: Sloboda.hr