frljić, poljskaFoto: Snimka zaslona

Oliveru Frljiću prijeti protjerivanje iz Poljske, a zbog kazalištne predstave “Izopćenje”, koja je igrana u kazalištu Powszechny u Varšavi. U utorak navečer protiv predstave su prosvjedovali oni Poljaci koji se ne slažu s njegovim “umjetničkim” izričajem.

Frljiću i glumcima prijeti i kazneno gonjenje “zbog uvrede vjerskih osjećaja i nacionalnog dostojanstva Poljaka”.

Kazalište Powszechny postavilo je predstavu kao pokušaj provjere koliko je uopće moguće u Poljskoj sada, nakon dolaska konzervativne stranke ‘Pravo i Pravda’ na vlast 2015. godine, osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države.

Nakon premijere u subotu ne jenjavaju napadi na kazalište Powszechny i na Frljića, a zbog scena oralnog seksa lutke voljenog poljskog pape, pokojnog Ivana Pavla II s tablicom “zaštitnik pedofila” i glumice, kao i satirične replike da li pokrenuti prikupljanje novca za ubojstvo lidera poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslawa Kaczyńskiog.

“To je javna kuća, a ne kazalište” – pisalo ja na jednom transparentu koji su nosili prosvjednici.

“Večeras je ovdje morala biti policija i spriječiti predstavu da ne dopusti svetogrđe i ruganje vjerskim i nacionalnim simbolima. Očekujemo da će Poljska deportirati redatelja koji nije Poljak i zabraniti mu ulazak u Poljsku”, kazao je čelnik Svepoljske omladine, Robert Vinicki.

“Predstava se osim simbolima ruga i liku pape Ivana Pavla II što je za Poljake posebno bolno. Ne smije se dopustiti poziv na uništavanje ljudskog života. Također, ne smije se dopustiti skrnavljenje državnih zastava, u ovom slučaju zastave Vatikana”, priopćeno je iz biskupije Poljske katoličke crkve.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr