karamarko petrov hdz most

Vlada je na telefonskoj sjednici odbila sve navode Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, navodi se u priopćenju.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je na konferenciji za novinare da je svih šest Mostovih ministara bilo za SDP-ov prijedlog o opozivu Tomislava Karamarka.

“Dragi građani, u izbornoj noći obećali smo da ćemo preuzeti odgovornost. U svemu što smo radili nastojali smo to učiniti najčestitije. Možda nas netko može smatrati idealistima ili naivcima”, rekao je Petrov.

Istaknuo je i da nije za nove izbore i naglasio kako smatra da u Vladi ima dobrih i čestitih ljudi, a vjeruje i da je istina ono što je Karamarko govorio o ljubavi prema domovini. “No možda nije svjestan težine određenih relacija. Vjerujem da je imao bolje planove. No povijest će pamtiti ono što smo napravili, a ne ono koliko smo bili ponosni”, kazao je.

Mostovi zastupnici u Saboru potvrdit će odluku Mostovih ministara. Riječ je o njih 12, dvojica su odlučila suprotno (Martinović, Mišić), a za Lovrinovića ne zna. Naglašava i da neće biti kupovanja vijećnika, a ne vidi nikakav problem da Karamarko ostane na čelu svoje stranke.


 

Za Petrovom je novinare pozvao i Tomislav Karamarko i dao kratku izjavu nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a. Nije odgovarao na novinarska pitanja.

“Imali smo sastanak i razgovarali o problemima. HDZ se svom svojom snagom zalaže da Vlada opstane, da je ne uspije srušiti ni Most ni Petrov. Svi scenariji koji žele demoralizirati HDZ neće uspjeti. Ovo je temeljna hrvatska stranka i o našoj budućnosti ovisi budućnost Hrvatske. Složni smo da se i dalje borimo za ovu Vladu i da napokon zažive reforme koje duboko zadiru u kvalitetu života naših ljudi”, rekao je šef HDZ-a.

Predsjedništvo HDZ jednoglasno je dalo potporu predsjedniku stranke i prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku. Zaključilo je kako HDZ neće dopustiti da Most sruši Vladu koja je započela provoditi reforme koje su prijeko potrebne hrvatskom gospodarstvu te društvu u cjelini, navodi se između ostalog u priopćenju Predsjedništa HDZ-a.


 

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner kazao je da je stranka jedinstvena i snažna. “Koliko je jedinstvena i snažna najbolje će se vidjeti sutra na Izbornom saboru HDZ-a”, dodao je Reiner nakon sjedinice Predsjedništva HDZ-a.

Ustvrdio je i da je takva situacija ojačala stranku. “Isprofilirao se jasan stav stranke, nasuprot onome, što meni osobno nije jasno, a to je – zbog čega Most zapravo želi srušiti ovu Vladu u kojoj sam sudjeluje i zapravo očito dovesti ponovno na vlast Zorana Milanovića”, ustvrdio je Reiner.


 

Premijer Tihomir Orešković izjavio je prijepodne da Tomislav Karamarko ima njegovu potporu jer još ne zna odluku institucija.

“Božo Petrov ima pravo na svoj stav, a moj stav je drukčiji”, izjavio je Orešković na svečanoj akademiji u Domu HV-a u povodu Dana OSRH. Orešković smatra kako ova situacije nije dobra ni za koga te da očekuje da će razum pobijediti. “Nisam izabrao stranu, nego principe. Ako se pokaže da je bilo sukoba interesa, onda možemo razgovarati”, zaključio je premijer.

Na pitanje može li Vlada operativno funkcionirati uz oštar sukob dvojice potpredsjednika, uzvratio je kako situacija nije dobra. “Nadam da ćemo naći soluciju i da će na kraju razum pobijediti jer svi znamo da ova vlada radi. Za paket reformi smo dobili pozitivnu ocjenu, krenuli smo i ovo bi bila loša poruka za investitore. Za mjesec dana ćemo čuti što će kreditne agencije imati za reći, zato je moj stav da ovu situaciju treba što prije dovesti do kraja i fokusirati se na ono za što smo tu, da pokrenemo gospodarstvo i poboljšamo standard svim građanima”, poručio je premijer.

Potvrdio je da je razgovarao s oba potpredsjednika te naglasio kako političari moraju pokazati odgovornost i to da im je interes države i građana prije svega drugog.

Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Tomislava Karamarka još nije donesena. “Sadržaj svega što smo prikupili kao materijalne dokaze u ovom postupku izložit ćemo na javnoj sjednici kako bi se javnost mogla uvjeriti što u pojedinim dokumentima piše. To je onaj trenutak kada će, zapravo, biti donesena konačna odluka u ovom predmetu, rekla je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković. Nismo do sada zaprimili dokumentaciju ni od trgovačkog društva Drimia ni od trgovačkog društva Peritus savjetovanja”, dodala je Orešković.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: HRT/Sloboda.hr