francuska imigrant teroristički napad vlak

Naoružani muškarac, imigrant podrijetlom iz Maroka, otprije poznat sigurnosnim službama, ranio je tri osobe, od kojih dvije teško, u brzom vlaku između Amsterdama i Pariza. Uhićen je na postaji u Arrasu, u sjevernoj Francuskoj.

Mediji navode da se radi o 26-godišnjem Marokancu koji je bio je naoružan kalašnjikovim, automatskim pištoljem i nožem. Nije surađivao s policijom te ga je preuzela antiteroristička služba. U vlaku su bila 554 putnika.

Ranjeni su francuski glumac Jean Hugues Anglade, Britanac i američki marinac. Nakon toga su ga svladali putnici, među kojima je bio i ranjeni marinac.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je da događaj istražuju francuski istražitelji, te da će se slučaju, kao i uvijek kada se sumnja na terorizam, pristupiti s najvećom pozornošću i preciznošću.


Heroji već odlikovani

Ubrzo nakon što je tragedija izbjegnuta, heroji koji su reagirali i svladali napadača odlikovani su za svoju hrabrost. Junaci koji su zaustavili napadača su redom:

Anthony Sadler iz Kalifornije pripadnik je američke nacionalne garde Oregona.

Spencer Stone, pripadnik američke vojske.

Britanci Aleck Sharlatos i Chris Norman.

Sadleru, Sharlatosu i Normanu lokalne vlasti uručile su ordene za hrabrost, a ozlijeđeni Stone odlikovanje će vjerojatno dobiti nakon što izađe iz bolnice.

Nakon što su Aleck i Spencer začuli zvuk oružja, nisu gubili ni trenutka – odmah su pohrlili na napadača, prenosi BBC.

“Spremao se na paljbu, a Alek je zavikao: ‘Spencer, idemo!’ I on i Spencer potrčali su prema napadaču. Spencer ga je oborio na zemlju, Alek mu je oteo oružje, a onda smo ga nas trojica prebili do besvijesti”, priča Anthony Sadler.