pazin, antifašisti, predsjednica, kolinda, grabar kitarović

Istarski antifašisti izviždali su predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović danas u Pazinu na svečanoj sjednici županijske skupštine povodom obilježavanja Dana Istarske županije i 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije, a okidač je bio njezin govor u kojem spominje vrijednosti istarskog svećenstva.

– U Istri su pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti. Poseban doprinos toj narodnoj borbi za slobodu dalo je katoličko svećenstvo. Sjećajući se 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije, treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem objavom „Spomenice hrvatskog svećenstva u Istri“ i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka. Taj doprinos nije nažalost nakon rata bio cijenjen. Naprotiv, Crkva je iz ideoloških razloga bila izložena različitim progonima, pa i ubojstvima svećenika i vjernika. I to treba reći kao jednu od istina u cjelini povijesti toga vremena, govorila je predsjednica dok je u dvorani vladalo nezadovoljstvo brojnih okupljenih antifašista koji su potom na izlasku predsjednice iz dvorane vikali „Tito, Tito“. Potom su počeli pjevati i partizanske pjesme.

Ipak, predsjednica je zaslužila i pljesak publike kada je počela kritizirati aktualnu Vladu glede centralizacije.

– Žao mi je što to moram reći, ali sve hrvatske vlade do sada samo su formalno isticale decentralizaciju kao politički cilj. Nismo se međutim u tome gotovo ni pomaknuli. S druge strane, županije su unatoč tomu pokazale inicijativu, pokazale su da znaju oblikovati održivi razvoj, odgovorno upravljati novcem poreznih obveznika i koristiti se sredstvima europskih fondova. Zašto onda nemamo povjerenja, zašto stalno centraliziramo funkcije, umjesto da ih disperziramo? Vjerujemo li zaista u načelo supsidijarnosti, koje redovito zagovaramo, ili je to tek mrtvo slovo u političkim programima naših stranaka?, kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da na razinu županija, gradova i općina treba spustiti sve državne ovlasti koje se mogu spustiti, a da se ne ugroze nacionalni i državni interesi.

– Funkcionalna i financijska decentralizacija države smanjit će nepotrebno administriranje te jedinicama regionalne i lokalne samouprave omogućiti bržu realizaciju kvalitetnih investicija i dinamičniji razvoj poduzetništva. Proširimo prostor poduzetničkoj slobodi, dajmo prostor društvenoj odgovornosti! Samo slobodan čovjek može biti kreativan i ujedno odgovoran za opće dobro, za život svoje zajednice i svoje domovine, zaključila je predsjednica koja je prije svečane sjednice položila vijenac na središnjem spomeniku u parku Narodnog ustanka.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr/HRT