vesna pusić milanović kolinda grabar kitarović inauguracija strani delegati

Aktualna vlast nikako se ne može pomiriti s porazom na predsjedničkim izborima. Svoje bolesne frustracije odlučili su liječiti vrlo bezobrazan način.

Naime, prema izvorima portala direktno.hr, Ministarstvo vanjskih poslova, na čelu s potpredsjednicom Vlade i ministricom Vesnom Pusić, opstruira dolazak inozemnih delegacija na inauguraciju predsjednice 15. veljače.

Zanimljivo je kako je nedavno predsjednik Vlade Zoran Milanović s govornice u Hrvatskom saboru u svom stilu, s “visoka”, docirao novoj predsjednici, predstavljajući je kao osobu koja “opanjkava vlastitu državu u inozemstvu”, ponukan jednim njezinim intervjuom u kojemu je kritizirala katastrofalno gospodarsko stanje u Hrvatskoj. Unatoč tome što je Kolinda Grabar Kitarović govorila o teškoj hrvatskoj stvarnosti, koje smo svi svjedoci, ne rekavši pritom ništa što i sami građani ne znaju, Milanović je novu predsjednicu u očima javnosti pokušao prikazati kao neku “denuncijanticu”.

Perfidna igra Ministarstva vanjskih poslova, a koju koordinira sama ministrica Pusić, ogleda se i u činjenici da se upravo iz te zgrade u medije istodobno plasiraju informacije u kojima se podsjeća tko je sve i s koje diplomatske razine iz inozemstva dolazio na inauguraciju bivših predsjednika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, koji su, baš simptomatično, pripadali političkoj opciji koju zastupa i sama Pusić.

Na taj se način novu predsjednicu želi prikazati kao tobožnju nacionalističku kandidatkinju koja je, valjda slučajno, pobijedila na izborima te nije izazvala dobre reakcije u međunarodnoj zajednici. Kojega li apsurda; Kolindu Grabar- Kitarović, ženu koja se školovala u inozemstvu, govori šest jezika, najveći je dio svoje profesionalne karijere provela upravo u inozemstvu, do nedavno radila na jednoj od najviših dužnosti u NATO-u, sadašnja politička garnitura, koja se i dalje ne miri s Josipovićevim izbornim porazom, želi obezvrijediti u očima te iste međunarodne zajednice.

A istovremeno je javna tajna da se hrvatska diplomacija posljednjih godinu i pol dana bavi isključivo sama sobom i stranačkim kadroviranjima, umjesto promocijom i zastupanjem Hrvatske u svijetu.

Nažalost, ovo je samo nastavak dugoročne akcije koja je započela planom “Barbika”, da bi sada kulminirala pokušajem da se novu predsjednicu opstruira u početku njezina mandata aferom preseljenja u Visoku ulicu. U ovoj, izbornoj godini, sadašnja je politička garnitura spremna ići toliko daleko da ponižava legitimno izabranu predsjednicu, ne bi li umanjila njezin uspjeh, pokušavajući, zapravo, bizarnu stvar- difamirati je pred istom onom međunarodnom zajednicom, s kojom Kolinda Grabar- Kitarović ima odlične odnose i u kojoj je iznimno cijene.