srbija korupcija

Najveća akcija u borbi protiv korupcije u Srbiji okončana je privođenjem čak 79 osoba, javlja Blic.

Kako navodi Blic, prenoseći informacije RTV Pink, tih 79 osoba uhićeno je zbog korupcije u 20 različitih slučajeva.

Među privedenima su Željko Žunić i Slobodan Milosavljević, javlja Kurir. Željko Žunić je vlasnik “Beohemije”, a protiv njega su Alfa banka i Vojvođanska banka podnijele kaznene prijave. Slobodan Milosavljević je srpski političar i bivši ministar trgovine, turizma i usluga u Vladi Mirka Cvetkovića.

Ministar policije Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare rekao je da je uhićeno 79 ljudi, a za pet se i dalje traga zbog zloupotreba pri nabavkama, davanje i primanje mita.

Među uhićenima se nalazi čak sedam bivših ministara. Akcija je provedena tijekom noći.

Šteta preko 100 milijuna eura

Pored bivšeg ministra Milosavljevića među uhićenima su bivši pomoćnici ministara, predsjednici općina, direktori različitih agencija, poduzeća i biznismeni. Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da se uhićeni terete da su državi, pokrajini i javnim poduzećima napravili štetu od oko 100 milijuna eura.

Kako je rekao na konferenciji za novinare, kaznena djela su počinjena između 2004. i kraja 2015. godine, istraga se vodila u različitim vremenskim periodima i fazama, ali je finalizirana u posljednjih godinu dana. Uhićeni se, između ostalog, sumnjiče za pranje novca, primanje i davanje mita, falsificiranje isprava i zloupotrebu službenog položaja.

“Ovo je najopsežnija akcija protiv korupcije i finansijskog kriminala. U borbi protiv korupcije neće biti pošteđenih bez obzira na stranački položaj, funkciju i materijalno stanje. Nećemo dozvoliti da se bilo tko izvuče iz svega ovoga”, poručio je Stefanović.

Izvor: Sloboda.hr/Blic/Index