izlaznost izbori bih mostar

Za razliku od prvog kruga predsjedničkih izbora, tijekom kojeg izlaznost hrvatskih državljana u Bosni i Hercegovini doista nije bila velika – ukupno 7372 glasa, u ovom se krugu očekuje mnogo veći interes tog dijela Hrvata izvan Hrvatske.

O interesu za drugi krug svjedoči i ova fotografija dugačkog reda pred jednim od glasačkih mjesta u Mostaru, na osnovu koje je moguće pretpostaviti kako će izlaznost biti bar dvostruko, ako ne i višestruko veća od one prije dva tjedna.

Gužve i zbog birača koji se nisu aktivno registrirali

Više stotina hrvatskih državljana čeka na glasovanje za predsjedničke izbore ispred Osnovne škole Ilije Jakovljevića u Mostaru, gdje se održavaju izbori za područje koje pokriva Generalni konzulat RH u Mostaru, a veće gužve stvorile su se zbog birača koji se nisu aktivno registrirali pa traže posebne potvrde kako bi to pravo ostvarili na dan održavanja izbora, javlja portal Direktno.hr.

“Gužve postoje, a stvorene su jer se značajan broj ljudi nije na vrijeme registrirao za izbore”, rekao je za Hinu generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša.

On je dodao da su naknadno organizirana dva reda, za osobe koje su se ranije registrirale za izbore, te za osobe koje traže posebne potvrde s kojima mogu glasovati zbog čega su se djelomično smanjile gužve ispred škole u kojoj se glasuje.

Policija posebno regulira promet oko škole, a za sada nisu zabilježeni veći organizirani dolasci autobusa s biračima iz Hercegovine koji su se najavljivali proteklih dana.

Na području koje pokriva Generalni konzulat RH u Mostaru ukupno je upisano 110.000 hrvatskih državljana s pravom glasa.