podstanari vlastita nekretnina život kuća stan

Poznato je da su Hrvati, kao i većine naroda iz srednje i istočne Europe, posjednici bar jedne nekretnine, dok sjeverni Europljani nisu ‘ljubitelji’ nekretnina. Ali, kako je s omjerom stanovanja u kući i stanu? Gdje su Hrvati?

Stanovnici Španjolske više žive u stanovima od ijedne druge europske nacije. U Hrvatskoj je pak sasvim drugačija situacija: u stanovima živi 19,1 posto stanovnika, dok u kućama njih gotovo 81%.

Više od Hrvata, u Europskoj uniji, u kućama žive samo Englezi (84,7%) i Norvežani (82%), tako kaže statistika koju je objavio Eurostat.

U statističkom izvješću piše kako je u Europskoj uniji u 2014. godini više od polovice stanovništva (59,3 posto) živjelo u kućama, a 40 posto ljudi je živjelo u stanovima.

Na donjoj slici postavljena interaktivna kartana. Jednim klikom možete prošetati po državama i njihovim odnosima ‘kuće/stanovi’ i vidjeti kako stoji pojedina zemlja u EU.

podstanari vlastita nekretnina život kuća stan

Tako se može iščitati da čak 10 posto više Slovenaca živi u stanovima od Hrvata, a slično je i s Mađarima.

Nakon Engleza, Norvežana i Hrvata, na ljestvici koja prikazuje broj stanovnika po zemlji koji žive u kućama, na četvrto mjesto je zasjela Belgija, a potom i Nizozemska.

I po broju vlastitih nekretnina Hrvati su u samom vrhu ljestvice: prema istraživanju, Hrvati posjeduju čak 89,7 posto nekretnina. Više od Hrvata imaju Litavci, Slovaci, a na tronu su Rumunji koji imaju čak 96 posto vlastitih nekretnina.

podstanari vlastita nekretnina život kuća stan

U 2014. godini na razini Europske unije bilo je puno više vlasnika stana nego onih koji žive kao podstanari.

S druge strane, u Njemačkoj tek svaka druga osoba ima vlastitu nekretninu, a 47,5 posto Nijemaca živi u unajmljenom stanu. Tu su i Austrijanci (42,8%), te Danci (36,7%).

U Hrvatskoj živi tek nešto više od 10 posto podstanara.

Izvor: Sloboda.hr/Croative
Foto: Eurostat/Cropix/Louis Alexander Doré